Щойно наше авто з’їхало з київської траси на відтинок асфальтівки, що веде у Радивонівку Великобагачанського району, як довелося притиснутися до узбіччя, щоб пропустити кілька потужних тракторів і комбайнів, що  поспішали в поля.

— Ого, яка тут техніка! — захоплено присвиснув мій попутник, молодий агроном, і додав: — Далеко не в кожному господарстві таку побачиш. Ми в’їжджали на територію ПП «Агрофірма «Україна», яку очолює Герой України Іван Махтейович Балюк.

Мене вразила не техніка, а пам’ятник Матері-трудівниці. У центрі села — вирізаний з дерева і покритий лаком, на сонці він виблискує золотом. До пам’ятника прокладено свіжовимощену плиткою доріжку. Із табличок дізнаюся, що кілька деревець у цьому парку посадили Герої України Іван Балюк та перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк. Трохи віддалік за деревами парку проглядається пам’ятник козакові Радивону, який приблизно 300 років тому заснував село.

Таких пам’ятників ніхто не зноситиме. Фото автора

Як розповів Радивонівський сільський голова Іван Ананійович Балюк (не плутати з Іваном Махтейовичем), пам’ятники встановили за бажанням жителів на кошти агрофірми. А виготовив їх один і той самий майстер, колишній завідувач райвідділу культури Валентин Коваленко.

У селі також є пам’ятник полеглим воїнам — біля школи. Це все роблять для виховання підростаючого покоління. Тут нещодавно відкрили нову бібліотеку з книжковим фондом майже 20 тисяч одиниць. Щоб, як сказала на церемонії відкриття завідувач райвідділу культури Ірина Бережна, наші діти ходили в бібліотеку, а не в кафе. При загальноосвітній школі створено чудовий краєзнавчий музей, яким опікується директор закладу Іван Кунатенко, а навпроти контори підприємства побудовано церкву.

Турбота про дітей у директора агрофірми на першому плані. Коштом підприємства ремонтують і утримують дитячі садки в Радивонівці й тих селах, де живуть орендодавці підприємства. Агрофірма безкоштовно забезпечує школярів і вихованців дитсадків натуральними продуктами, оздоровлює, залучає до занять спортом. Допомагає реалізовувати таланти. Наприклад, нині у дитячому садку в Радивонівці є клубні працівники, які розвивають у дітей вокальні дані.

Керівник підприємства зробив усе можливе, щоб в оселях були природний газ і вода, а вулиці в нічний час освітлювалися. Тобто максимально наблизив умови їхнього проживання до міських. Ось тому сюди приїжджає чимало молодих сімей з дітьми. Бо в господарстві є й робота, за яку пристойно платять, і де жити та цивілізовано проводити дозвілля. Тільки цього року на освітлення села агрофірма спрямувала понад 140 тисяч гривень. Ось і біля пам’ятників кріплять красиві сучасні плафони. Директор на таке коштів не шкодує.

Крім того, депутати сільради на сесії вирішили, щоб усі, хто братиме шлюб, обов’язково саджали цього дня в парку трояндовий кущ. Народиться в них дитина — посадять іще один. А принагідно й берізку. А депутат Антон Яркий вніс пропозицію, щоб вони за посадженим і доглядали. Ростимуть діти — розростатиметься і парк. А Радивонівка ставатиме ще красивішою. Чим не приклад для наслідування?