Київський міжнародний інститут соціології спільно з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій сформував рейтинг інвестиційної привабливості регіонів України 2014 року. Перша п’ятірка має такий вигляд: Львівська, Івано-Франківська, Одеська, Вінницька області та місто Київ.

Зокрема, як повідомив на презентації дослідження «Рейтинг інвестиційної привабливості регіонів України 2014 року» у Києві генеральний директор ТОВ «Дельта Вилмар СНД» Владислав Талах, влада Одещини допомагає інвесторам. За його словами, ТОВ (один із найбільших трейдерів в Україні у категорії «соняшникова олія») вклало в проект будівництва заводу з переробки соняшнику в Одеській області 87 мільйонів доларів. Водночас без підтримки цього інвестпроекту Одеською обласною державною адміністрацією запуск заводу в лютому цього року був би неможливим. Нині його потужності розраховані на переробку 1200 тонн насіння в день.

Як зауважив голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Сергій Євтушенко, лідери торішнього рейтингу інвестиційної привабливості — Харківська, Донецька і Дніпропетровська області (перше, третє і п’яте місця відповідно) суттєво погіршили свої показники. Дніпропетровська область опустилася на шосте місце, Харківська — на восьме, а Донецька опинилася в групі аутсайдерів — лише 22 місце.

Нагадаємо, що торік рейтинг інвестпривабливості регіонів України був таким: Харківська, Львівська, Донецька області, місто Київ і Дніпропетровська область. Серед аутсайдерів були Севастополь та Чернівецька область.

Цьогорічний рейтинг був побудований на використанні трьох основних компонентів, які мають практичне застосування під час прийняття рішень про інвестування: визначення інвестиційної привабливості регіону, інвестиційних ризиків та перешкод під час інвестування.

Характеризуючи особливості створення рейтингу, голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський зазначив, що більшу частину розрахунків проводили у 2013 році. Було опитано представників понад 600 підприємств у всіх регіонах, а також по три експерти з кожної області.