Свій візит в Україну Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун був вимушений здійснити в екстреному порядку, зважаючи на неспокійну ситуацію в «тимчасово анексованій» АР Крим. Саме тому під час переговорів із в.о. Президента, Головою Верховної Ради Олександром Турчиновим ішлося виключно про позицію Росії щодо нашої країни та спроби анексувати частину території України. Опісля тривалих переговорів високопосадовці вийшли до представників ЗМІ та виступили із лаконічними, однак украй змістовними заявами. В.о. Президента після дипломатичної подяки Пан Гі Муну за візит у важкі та драматичні часи повідомив: «Ми домовилися створити спеціальну комісію у складі представництва ООН. Україна робить усе, аби вирішити цей конфлікт мирним способом. Питання присутності моніторингової групи ООН украй важливі, зважаючи на провокації РФ проти українських військових у Криму».

Українська сторона запропонувала керівництву ООН створити в АР Крим  демілітаризовану зону. Фото УНIAН

Також українська сторона запропонувала керівництву ООН створити в АР Крим демілітаризовану зону, аби військовослужбовці двох країн могли полишити межі півострова. Олександр Турчинов вважає, що такі кроки допоможуть зупинити агресивні напади та нормалізувати функціонування Криму в складі України, адже Україна ніколи не змириться з його анексією.

Високий гість розпочав брифінг словами про найважливіший і найдраматичніший період в історії не тільки України, а й світу: «Рівень напруги високий. Втрачено чимало життів. Мене дуже непокоїть ситуація у деяких регіонах України та відносини, які наразі склалися між Україною та Росією. Вважаю за обов’язок максимально просувати у світі мир та безпеку».

А потім розповів про переговори, які він напередодні проводив із Президентом Російської Федерації В. Путіним та міністром закордонних справ С. Лавровим у Москві. Керівництву цієї держави високопосадовець означив позицію ООН так: «Поточну кризу можна розв’язати мирним шляхом, ∂рунтуючись на принципах Хартії ООН, безпеки і недоторканності територій інших держав. Необхідно, щоб між Києвом і Москвою існував конструктивний діалог. Росії важливо втриматися від провокативних дій, аби не поглиблювати ситуацію. Запальна риторика може призвести до зростання напруги та посилити конфлікт».

Важливо, що ООН готова допомогти Україні вирішити конфлікт «своїми способами» та сприяти проведенню вільних і справедливих президентських виборів. «Світ спостерігає за нами. Історія розсудить, наскільки ефективно ми діяли, співівідносно до положень Хартії ООН», — резюмував Пан Гі Мун.

А на запитання, до яких дій вдасться його організація, якщо РФ розпочне анексію власне України, відповів: «Важливо, щоб Україна і Росія запустили діалог. Інакше неконтрольовані події можуть розгортатися більшими масштабами та набути не лише регіонального, а й глобального характеру».

Олександр Турчинов знову ж таки не втримався. Він однозначно висловився, що емоції агресора та мирних громадян — різні речі. Відтак — емоції «злочинця і країни, яка від нього постраждала» є різними і між ними не може стояти позначка «дорівнює».

Окремо він спростував те, що, мовляв, військові вимагають чітких вказівок від керівництва держави. «Це неправда, що військові не знають, що їм робити — захищати мирних жителів та військові частини від нападників. Наші військові діють рішуче, тому деякі провокації зазнають невдач», — сказав високопосадовець. А потім додав, що влада їх матеріально і технічно забезпечує. Якщо ж раптом хлопцям «заблокують» доступ до харчів, Україна використовуватиме можливості Червоного Хреста. Нинішня позиція влади — вистояти, зберегти координацію і не допустити вторгнення Збройних сил Росії вглиб України.