ТУРИЗМ. Прямий внесок сфери туризму у ВВП України в 2012 році становив 28,8 мільярда гривень, або 2,2%. Про це на традиційному урядовому брифінгу в Кабінеті Міністрів повідомила голова Державного агентства з питань туризму і курортів Олена Шаповалова. Вона наголосила, що за оцінкою Всесвітньої ради подорожей і туризму 2012-го у цій сфері вдалося залучити 386 тисяч осіб, а загальну кількість робочих місць зафіксовано на рівні 1,4 мільйона.

Окрім цього, до державного бюджету торік сплачено 38,4 мільйона гривень туристичного збору, тож влада на місцях отримала додатковий ресурс і змогла профінансувати реалізацію заходів з розвитку туризму і курортів.

«Готелі, санаторно-курортні установи та інші туристичні об’єкти сплатили до бюджету 1,5 мільярда гривень. А за даними адміністрації Держприкордонслужби, завдяки Євро-2012 в Україну в 2012 році приїхало 24,6 мільйона іноземних туристів (на 2,8% більше, ніж у 2011-му)», — сказала посадовець.

За її словами, у 2012-му на 21% зріс і обсяг послуг, які надають вітчизняні туристичні оператори. Завдяки цьому держбюджет отримав 11,85 мільйона гривень. А обсяг приватних інвестицій, залучених у будівництво готельного сектору міст, що приймали чемпіонат Європи з футболу 2012 року, становив 9 мільярдів гривень.

Олена Шаповалова також розповіла, що у держбюджеті на цей рік не передбачено коштів на створення роликів для демонстрації за кордоном туристичної привабливості України. Однак потік туристів до Криму в 2013 році вже перевищив показники відповідного торішнього періоду на 28%. Так, днями Автономна Республіка прийняла мільйонного туриста.