Перший президент України Леонід Кравчук висловив свою позицію щодо ситуації у країні. Незважаючи на вік, він готовий узяти в руки зброю і захищати свою землю.

Про це він написав у блозі на Сноб.ру, повідомляє Укрінформ.

«360 років ми жили в одній країні. Багато поколінь людей. Змішалося усе: сім'ї, етноси, культура... Немає такої сторінки у нашій історії, де б ми не були органічно переплетені. Велику Вітчизняну війну і Першу світову війну ми пройшли разом, ми не воювали один з одним...Мій прадід і дід воювали у Першій світовій війні разом з Росією і мають царські нагороди. Мені 80 років, але я візьму зброю і захищатиму свою землю. Кожен громадянин захищатиме свою територію як свій дім», – упевнений Кравчук.

Найстрашніше, що можна собі уявити, вважає він, – це війна України і Росії. «Я не вірю, що ця війна може бути, але будь-які небезпечні дії політиків можуть призвести до конфлікту. У Раді Федерації сидять хворі люди, вони не розуміють, що говорять. Потрібно зупинитися й охолонути», – заявив перший президент України.

Він констатував, що сьогодні Крим окупований російськими військами, які заблокували українські військові частки, розгромили аеропорт «Бельбек» у Севастополі, блокували Верховну Раду і Кабінет міністрів АРК: «Крим живе під патронатом російських військово-морських сил. Вони вийшли за межі своєї бази і окуповували Крим – фактично це захоплення території».

«Я закликаю російську владу зупинитися. Між нашими народами не повинно бути війни. Невже Росія не розуміє, що може стати агресором, а Путін ініціатором агресії, і що це початок Третьої світової війни?... Президенти приходять і йдуть, а народи живуть і житимуть. Потрібно дати право народу самому розбиратися у своїх внутрішніх справах», – вважає Кравчук.

Він також заявив, що Росія порушила Будапештський меморандум й угоду по ЧФ РФ: «Україна має усі підстави звернутися до міжнародного арбітражного суду. Це буде не просто голослівна заява України, що ми передумали і більше не хочемо бачити у Севастополі російський флот. Якби цей флот стояв на варті миру й спокою, я б сам ще раз проголосував за те, щоб він залишився. Але Росія розтоптала угоду».

Перший президент України висловив упевненість, що усі країни Європи підтримають нашу країну. «У мене немає жодного сумніву. Ми – об'єкт агресії. У цій ситуації нам потрібно просто бути розумними, не допускати крутих дій. Після Другої світової війни був Нюрнберзький процес. Так, він був у Німеччині. Але він може повторитися і в іншому місці», – застеріг Кравчук.