Воронезька область Росії стала четвертим (разом із Ростовською областю РФ, Луганською та Донецькою областями України) учасником єврорегіону «Донбас». І приєднання цього краю робить таке адміністративно-територіальне утворення найбільшим у Європі. Про це йшлося під час VI засідання Ради об’єднання прикордонних територій України та Росії.

«На першому плані для Луганщини економіка, бо це завантаження підприємств, наповнення місцевих бюджетів, заробітна плата, зайнятість населення, вирішення багатьох соціальних питань, — пояснив зацікавленість луганчан у роботі єврорегіону голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк. — Тільки на основі партнерства можна, незалежно від зовнішньоекономічних чинників, зберегти і збільшити обсяги виробництва. Необхідно надати підтримку бізнесу в його розвитку».

Він зауважив, що один зі способів — міжрегіональна кооперація. Завдяки такому «інструменту», як субконтрактація (виробнича кооперація), треба вибудувати ланцюжок виробництва та споживання продукції. Наприклад, через віддаленість від морських портів наші сільгосптоваровиробники недоотримують порівняно з південними регіонами України 200—250 гривень на тонні експортованого зерна. Альтернативний варіант — його експорт через порти Ростовської області Росії. Відстань до них у 2—3,5 раза менша, ніж до портів Чорного моря. Відповідно й вартість доставки тонни зерна з нашої області в цьому напрямку вдвічі нижча.

Під час засідання відбулися презентації восьми спільних проектів транскордонної співпраці в рамках об’єднання, презентовано Положення про спільну депутатську робочу групу у форматі асоціації, ухвалено угоди та договори про співпрацю між органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування різного рівня, установами та організаціями.