юдмила ЗЕЛЕНКО 
для «Урядового кур’єра»,
Світлана ГАЛАУР,
«Урядовий кур’єр»

На початку жовтня у Києві присягу на вірність українському народу дали понад 800 курсантів Національної академії внутрішніх справ. Привітали майбутніх офіцерів Секретар РНБО України Андрій Клюєв, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, голова Державної пенітенціарної служби Олександр Лісіцков та інші гості.

Академія готує фахівців для МВС та Державної пенітенціарної служби. За 92-річну історію тут отримали освіту майже 60 тисяч правоохоронців. У різні роки тут навчалися майбутні міністри внутрішніх справ, їхні заступники, керівники підрозділів міністерства та інші. Звання генералів отримали 152 випускники вишу.

У зверненні до першокурсників Андрій Клюєв зазначив: «Клятва вірності Батьківщині споконвічно була для кожного воїна-захисника тим непорушним і недоторканним словом, ціна якого більша за життя. Саме вам продовжувати славні традиції батьків, боротися зі злочинністю, стояти на захисті прав і свобод громадян, державного устрою і громадського порядку, бути надійною опорою у розбудові незалежної Української держави».

Віталій Захарченко подякував батькам курсантів за те, що вони виховали дітей цілеспрямованими, здатними зробити відповідальний вибір. А курсантам дав настанову: «Від того, як ви освоїте обрану спеціальність, залежатиме і результативність нашої роботи. Упевнений, що своєю працею ви зміцнюватимете авторитет міліції».

А в Харківському національному університеті внутрішніх справ присягу склали 550 першокурсників. Вітаючи їх, міністр Віталій Захарченко наголосив: «Нехай у вашому житті офіцерська честь буде понад усе».

Церемонії складення присяги тут передувало відкриття пам’ятника «Випускник університету», створеного за ініціативою ректора вишу Сергія Гусарова. Автор композиції — відомий харківський скульптор, народний художник України Сейфаддін Гурбанов — втілив у ній ідею спадкоємності та об’єднання поколінь курсантів, неперервність їх зв’язку з альма-матір. Віталій Захарченко зазначив, що ХНУВС є одним з найкращих вишів системи МВС України і пам’ятник курсанту є втіленням образу майбутнього правоохоронця, готового захищати суспільну злагоду та порядок.

Також міністр МВС та голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін зустрілися з першокурсниками ХНУВС — сиротами та дітьми, які позбавлені батьківської опіки.