Віктор КАЛІНІЧ,
для «Урядового кур’єра»

Вдало розпочали весняний легкоатлетичний сезон вітчизняні зірки королеви спорту. Дніпропетровець Іван Бабарика і Світлана Станко з Рівного стали бронзовими призерами марафону в польській Лодзі. Андрій Ковенко з Вінниці фінішував третім на класичній дистанції в Чехії. Найближчої неділі кращі бігуни країни матимуть змогу продемонструвати свою підготовку в рідних стінах. Вранці 27 квітня на Контрактовій площі буде дано старт п’ятому Київському міжнародному марафону.

Кожен любитель активного способу життя матиме змогу в компанії  однодумців узяти участь у класичному марафоні (42,195 км), напівмарафоні (21,0975 км), естафеті (3х10 км + 1х12,195 км), вуличному забігу на 10 км. Відбудуться також забіги для дітей та підлітків на 1 км і 300 метрів.

— Розвиток аматорського спорту — один із пріоритетних напрямів нашої роботи, — зазначив на прес-конференції, присвяченій майбутній події, міністр молоді та спорту Дмитро Булатов. — Легка атлетика, біг, марафони дуже популярні в усьому світі, ми розвиватимемо їх в Україні. Київський марафон — яскравий приклад масового заходу європейського рівня, який ми з радістю підтримуємо.

На початку цього року київська траса отримала сертифікат AIMS — Асоціації міжнародних марафонів і пробігів. Це означає, що в майбутньому  всі учасники київського забігу зможуть виконати нормативи, починаючи від третього юнацького розряду і закінчуючи майстром спорту міжнародного класу.

— Ми раді, що, попри нестабільну політичну ситуацію, в Україні цього року в нас з’явилося набагато більше прихильників, — наголосив генеральний менеджер київського марафону Дмитро Черніцький. — Нині як ніколи важливо зробити все можливе, щоб люди з усіх регіонів України та інших країн об’єднувалися. Київський марафон може стати своєрідним символом об’єднання та руху до нашої спільної мети.

Торік наприкінці квітня київськими вулицями пробігли близько 1700 професійних спортсменів та любителів. Для участі у п’ятому марафоні вже зареєструвалися майже 3000 учасників з 32 країн. Ця цифра оновлюється щодня. Призовий фонд змагань становить 40 000 гривень.