Всеукраїнським днем меланоми медики оголосили 24 квітня. Цьогоріч він проводиться раніше, щоб і населення, і фахівці не лише виявили хворобу, а й мали час підготуватись до літнього сезону. Адже поінформований — значить захищений. Усім нам слід знати, що зловживання ультрафіолетовим промінням — одна з причин виникнення меланоми, що, за даними ВООЗ, має світову тенденцію до прогресу.

Якщо в Європі просвітницька робота й рання діагностика дають змогу вилікувати 95% виявлених злоякісних утворень, то нам, щоб досягти цього показника, треба ще працювати й працювати.

— Саме на це й націлені заходи 24 квітня, — сказав головний дерматовенеролог МОЗ Віктор Степаненко. — У всіх областях, районних і міських спеціалізованих закладах безплатно обстежуватимуть громадян. Там є обладнання для попереднього діагностування меланоми. Якщо буде підозра на патологію, остаточний діагноз за направленням поставлять в онкоустановах.

Віктор Степаненко констатував, що дерматологічна служба за рівнем кадрового і матеріально-технічного забезпечення не повністю готова до боротьби з цим захворюванням. Однак онкологи із завданням справляються. Проблема загалом саме в ранній діагностиці. Тому система потребує вдосконалення, поліпшення підготовки кадрів.

Це підтверджує досвід Інституту дерматології та косметології, який започаткував в 2009 році Всеукраїнські дні меланоми. За словами його директора Лариси Орєхової, за цей час в Україні оглянули 20 тисяч громадян. У 338 виявили меланому. Ранній діагноз врятував їм життя.

— Дякуємо засобам масової інформації, — говорить Лариса Орєхова, — що порушують цю проблему і привертають до неї увагу громадян.

Отож пам’ятаймо, що захищають від меланоми не лише лікарі, а й усвідомлення власної відповідальності за здоров’я. Тож коли сонце вабитиме на дачну ділянку або пляж, не забуваймо, що зловживати перебуванням під ним не варто.