ВШАНУВАННЯ. У Тернополі відкрили меморіальну дошку відомому дослідникові та природоохоронцеві Миколі Чайковському, який присвятив своє життя збереженню неповторності краю.

Пам’ятний знак з’явився на будинку по вулиці Винниченка, де мешкав Микола Петрович. Свого часу тут він заклав невеличкий сквер — нині це ботанічна пам’ятка місцевого значення «Заповідний куточок».

Микола Чайковський в обласному центрі також садив парк «Загребелля», доклався до створення природного заповідника «Медобори», національних природних парків «Кременецькі гори» та «Дністровський каньйон». Власний професійний шлях починав з праці лісничого. Наприкінці 1960-х років у краї створили інспекцію з охорони природи, відтоді аж до виходу на заслужений відпочинок М. Чайковський  працював в обласних природоохоронних структурах.

Кажуть, уперше в Україні еколог удостоївся такої вдячної пам’яті. Автором меморіальної таблиці став тернопільський скульптор Роман Вільгушинський, а на вшанування зібралися не лише його учні, тернополяни, а й учасники міжнародної науково-практичної конференції «Подільські читання».