На Дніпропетровщині зареєстровано 71 395 переселенців безпосередньо із зони АТО (49 169 сімей). Адресну грошову допомогу в області отримують 27 360 сімей. Нещодавно міліція, СБУ, Міграційна служба та соціальні служби провели спільні вибіркові перевірки, щоб з’ясувати, чи насправді проживають в області взяті на облік переселенці. Виявилося, що за вказаною адресою не проживають близько 1,5 тисячі зареєстрованих на Дніпропетровщині переселенців із Донбасу. Найбільше таких віднайшли (точніше — не виявили) у Павлограді, Марганці й Тернівці. Державні виплати цим переселенцям нині призупинено — до остаточного з’ясування всіх обставин.

Як повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Дніпропетровської ОДА, підрозділи Державної міграційної служби із залученням представників інших територіальних органів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування продовжать перевірки вказаних у довідках відомостей про фактичне місце проживання переселенців. Якщо не підтвердяться зазначені дані, в одноденний строк цю інформацію нададуть органам соцзахисту населення для прийняття рішення щодо зняття їх з обліку.

Радник голови Дніпропетровської ОДА Борис Трейгерман закликав усіх, хто приїжджає на Дніпропетровщину з Донбасу, прийти в Центр допомоги переселенцям і зареєструватися. «Цей центр покликаний допомогти всім переміщеним особам почати життя наново. Там і нагодують, і одягнуть, і нададуть психологічну допомогу. У центрі зосереджено всі необхідні соціальні служби. Тут можна навіть переночувати перші кілька днів. Потім співробітники центру допоможуть у пошуку житла або направлять до інших областей», — розповів Борис Трейгерман. Він зауважив: найбільшою складністю у прийомі переселенців було те, що довелося вчитися всьому безпосередньо у процесі. Всі програми фінансувалися з обласного бюджету. Величезну допомогу надало населення області, міжнародні організації. На думку Бориса Трейгермана, таку проблему не повинні розв’язувати самостійно  прифронтові області. Мусить бути державна програма з підтримки переселенців.

Органи влади звертають увагу й на те, що постановою Кабінету Міністрів  № 79 внесено зміни до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення АТО. Відтепер довідка, яку видають органи соціального захисту населення, не дійсна без відмітки підрозділу Державної міграційної служби на зворотному боці документа.