«За даними з районів,   аграрії задекларували намір значно збільшити площі під садами. Зважаючи, що на посадку гектара інтенсивного саду потрібно вкласти від 100 до 400 тисяч гривень, прогнозовані інвестиції у галузь становитимуть щонайменше мільярд гривень», — розповів «УК» заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко.

Насамперед розширять площі під фруктовими деревами та ягідниками фермери, малі та середні сільгосппідприємства. Тож вітчизняної вітамінної продукції на українському ринку й надалі збільшуватиметься. Вже цього року в області її прогнозують виробити 278 тисяч тонн. А щоб фрукти цілий рік можна було постачати споживачам, у господарствах збудують сучасні сховища. Нині їх стане на зберігання 55 тисяч тонн продукції. Також обласна влада покладає неабиякі сподівання на розвиток галузі стосовно працевлаштування сільського населення. Адже сто гектарів сучасного саду впродовж року обслуговують в середньому 50—60 працівників.

Принагідно зауважимо, що завдяки ефективній роботі корпорації «Вінницясадвинпром», яка об’єднала садоводів, область є лідером у країні за обсягами виробництва плодово-ягідної продукції, врожайності та створення молодих садів. Та в кожному регіоні нашої держави помітні зрушення в галузі. Україна ввійшла до числа найбільших виробників яблук у Європі. Сьогодні зайдеш в інтенсивний молодий сад у будь-якому районі — одразу й не скажеш, у якій країні перебуваєш: структура посадження й догляду європейські. Ростуть сорти нового покоління, наприклад, яблуні — джонаголд, голден делішес, пінола, фуджі, джонагоред тощо, які мають попит на ринках. Вінницьких молодих садів, які нічим не поступаються польським, німецьким та голландським, майже шість тисяч гектарів. Продукція звідси конкурентна за всіма параметрами. Не менш важливо й те, що галузь рентабельна: садівничі господарства сплачують усі податки, своєчасно розраховуються з людьми за працю.

Як повідомив генеральний директор корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк, нині садівники переймаються новим урожаєм. Так, завершили формування крон дерев і очищають площі від обрізаного гілля, підживили насадження, закладають молоді сади. А незабаром почнуть обробляти дерева препаратами проти шкідників і хвороб. До речі, завдяки невисокому температурному режиму цієї весни обприскування проти шкідників проводили не всюди (крім південних районів), що дало можливість заощадити кошти.