ПТАХІВНИЦТВО

Господарства Київщини зменшили відпускну ціну за десяток курячих яєць майже на три гривні 

Київська область посідає в державі перше місце з виробництва яєць. Але не лише кількістю і якістю радують споживачів птахівники. Напередодні свят вони зменшили відпускну ціну за десяток курячих яєць майже на три гривні.

— Основа цього, — каже голова правління виробничого об’єднання «Київптахопром» Микола Жеребов, — стабільна робота галузі, яку забезпечують кваліфіковані й віддані справі кадри. Промислове птахівництво зосереджене у 32 господарствах. Минулий рік завершили з «плюсом» до попереднього. У першому кварталі цього року маємо приріст поголів’я, виробництва яєць і м’яса. Птахівники виробляють 74,5% м’яса в області. Яйцями, як і м’ясом, забезпечуємо не лише свій регіон, а й інші. Курс на інтенсифікацію продовжуємо і розвиваємо.

Нинішній успіх Микола Жеребов передбачав і започатковував 18 років тому. Тоді галузь було фактично зруйновано. Одну з понівечених птахофабрик й очолив він сам. Майже ніхто не вірив, що Жеребов підніме господарство. А директор дбав про головне: людям потрібна робота. З їхньою підтримкою здолав усі труднощі й набув авторитету серед спеціалістів галузі. І коли постало питання, хто очолить «Київптахопром», колеги проголосували за Миколу Жеребова. Успішними стали всі підприємства, які входять до об’єднання.

Ентузіаст і фахівець Жеребов постійно генерує й організовує виконання нових ідей. Саме завдяки йому в області серйозно зайнялися розведенням індиків, гусей, качок, перепілок, страусів. Зокрема, він наполегливо порушує питання про нагальну потребу забезпечення дошкільних закладів і шкіл, особливо в Чорнобильській зоні, перепелиними яйцями. Розв’язати проблему можна лише шляхом ухвалення державної програми.

Ще одна проблема, яку не розв’язати силами одного об’єднання: в Україні немає вітчизняних кросів та порід птиці. Тому наша держава фінансує закордонних виробників, закуповуючи там племінні яйця й добовий молодняк.

Усе це добре, зауважить читач. Але чому зниження ціни виробником майже не відчуває споживач? Ціни збільшують реалізатори — посередники, які керуються не інтересами виробника та споживача, а жадобою наживи. Впливати на їхні непомірні апетити мають державні служби, працівники яких утримуються на подачки громадян.