Щороку українці витрачали приблизно 20 мільярдів гривень на оформлення різного роду документів. Третина цих коштів осідала у кишенях державних службовців. Яскравий приклад: згідно з даними громадських організацій, кожен четвертий українець давав хабара під час отримання закордонного паспорта.

Аби побороти подібні ганебні явища, Міністерство юстиції ініціювало реформи з надання адміністративних послуг в Україні. Вони повинні не лише суттєво спростити отримання реєстраційних документів, а й знищити корупційну складову в цій сфері. Минулої п’ятниці уряд прийняв постанову, згідно з якою в Україні буде створено систему єдиних прозорих центрів надання адмінпослуг. Упродовж останніх п’яти років цю ініціативу блокувала влада задля збереження корупційного чинника у цій сфері.

— Досвід з надання адмінпослуг Україна перейматиме у Грузії, — під час брифінгу в Будинку уряду зазначив міністр юстиції Павло Петренко. — На громадських засадах буде створено робочу групу з реформування системи адміністративних послуг, до складу якої увійдуть, зокрема, й експерти з Грузії. Адже ця країна так само була одним із лідерів за рівнем корупції у сфері надання цих послуг. Проте вже за кілька років грузинська влада завдяки амбітним реформам стала лідером у питанні легкості ведення бізнесу. Протягом кількох місяців ми напрацьовували пакет реформ разом із нашими грузинськими колегами. Також вони погодилися й надалі співпрацювати з нами для того, щоб запроваджувати й реалізовувати реформи, пов’язані зі спрощенням надання адмінпослуг та реєстрації дій.

Також найближчим часом планують відкрити кілька єдиних центрів із надання адмінпослуг у м. Києві. Ще одна новація — створення спеціальних мобільних груп реєстраторів, яких відряджатимуть до регіонів, де є проблеми з реєстрацією права власності на нерухоме майно.

Міністр також повідомив, що уряд ініціював проект закону щодо публічності реєстрів. Цей документ передбачає можливість отримання будь-якої інформації про рухоме та нерухоме майно у державних реєстрах. Прийняття цього закону неодноразово провалювали парламентарії, однак уряд наполягатиме на його ухваленні.

Очільник Мін’юсту повідомив, що на розгляді у парламенті також перебуває законопроект про запровадження в Україні системи електронної реєстрації, яка передбачає можливість надання українцям за допомогою мережі Інтернет інших реєстраційних послуг.