На Черкащині пробують змоделювати можливі варіанти пропонованих змін у реформуванні місцевого самоврядування, зокрема стосовно об’єднання територіальних громад. Уже знають, як це можна зробити, активісти трьох районів області, які розробили моделі можливого об’єднання тергромад, — Маньківського (першопрохідці реформування), Чорнобаївського та Катеринопільського. Такі моделі дають змогу зважити всі «за» і «проти», об’єднуватися не за чиєюсь вказівкою, а свідомо й добровільно. 

Радянська система адміністративно-територіального поділу давно себе вичерпала, потрібні нові підходи, які б забезпечували повноцінне життя всіх, хто проживає на тій чи тій території. До того ж держава фінансово підтримуватиме об’єднані громади.

Фахівці облдержадміністрації розробили спеціальну методику для громад, які планують об’єднатися. За словами директора обласного департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Сергія Пасічника, підготовка цієї методики є відгуком на прохання розробити плани об’єднання невеликих громад. Втім, від деяких сільських голів поки що спостерігається протидія. Вони бояться втратити свій статус і повноваження. Насамперед йдеться про очільників тих сіл, що можуть потрапити до складу нових об’єднаних громад. Також не дуже розуміють переваги сільські голови, які очолюють великі тергромади. У половині районів Черкащини ще тільки міркують, як підступити до цього далеко не другорядного питання.