Нещодавно Россільгоспнагляд повідомив про можливу заборону ввезення української рослинницької продукції на територію РФ. Аргументували це тим, що Україну атакував західний кукурудзяний жук. Нібито у 2001 році він уперше з’явився на Закарпатті, а у 2014-му поширився на понад 72 тисячі гектарів ще у шести областях — Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій та Вінницькій. При цьому рухався зі швидкістю 40 кілометрів за рік, а подеколи — 150 км. Тепер жук дістався центру країни і прямує на схід України, що створює загрозу для Росії. У 2011 і 2012 роках російські інспектори вже ловили живу цю комаху під час транспортування вантажів з України у пунктах пропуску в Ростовській області. Але Держветфітослужба ніяк не відреагувала на запити Россільгоспнагляду з врегулювання ситуації у цій сфері — так заявили про причини можливої заборони у федеральній службі.

Вітчизняні ж фахівці кажуть: проблема надумана. Адже в Україні не зафіксовано масових заражень зерна кукурудзяним жуком або діабротиком, стверджує президент фумігаційної асоціації Тамара Підберезняк.

«Це досить екзотичний карантинний організм для наших широт, — каже вона. — Фумігатори не стикалися з ним жодного разу. Про масштаби говорити смішно. В Україні добре налагоджена робота карантинної служби, є карантинні зони. Це переважно західні райони України. У разі виявлення жука проводиться термінова локалізація і ліквідація організму. Як на мене, тут має місце факт маніпулювання фітосанітарним законодавством у контексті російських торгових воєн».

Якщо Росія все ж закриє кордон для нашої продукції, то втрати будуть незначними, каже директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко. Бо ми експортуємо в Росію незначні обсяги продукції рослинництва, пояснив він, спрогнозувавши втрати на експорті картоплі у 1,1 мільйона доларів.

ДОВІДКА «УК»

Західний кукурудзяний жук схожий на колорадського, але менший. Якщо рослину не знищили личинки, її вбивають дорослі комахи. Жуки живляться зеленими листками та поїдають молоді качани суцвіття кукурудзи, не гребують гарбузовими і бобовими рослинами.