У СВІТІ. Очікується, що до Ватикану на церемонію інтронізації Папи Франциска, з якої офіційно почнеться його папство, зберуться до мільйона людей. На месу приїдуть як релігійні, так і політичні лідери з усього світу, передає Бі-бі-сі.

Перед початком літургійної служби Римо-католицької церкви понтифік пройде площею Святого Петра, щоби привітати вірян.

Після проповіді Франциску вручать папську мантію з вовни ягнят та «каблучку рибалки» – перстень, на якому зображений святий Петро, який за родом занять був рибалкою. Проте, на відміну від каблучки Бенедикта XVI, перстень Франциска зроблений не з чистого золота, а з позолоченого срібла.

За словами кореспондента ВВС Тома Роббінса у Римі, деякі урочистості під час інтронізації Папа попросив пропустити.

Аргентинець Франциск, відомий в миру як Хорхе Маріо Бергольо, став першим латиноамериканцем, який очолив Римо-католицьку церкву.

Під час першої аудієнції для журналістів Франциск заявив, що хотів би бачити католицьку церкву «бідною церквою для бідних». Очікується, що його стиль правління буде скромнішим, ніж у його попередників.

У списку гостей, які мають відвідати церемонію інтронізації Папи Франциска, є віце-президент США Джо Байден та духовний лідер православної церкви Патріарх Варфоломей.

Він стане першим православним патріархом, який відвідає інтронізаційну месу католицького лідера.

Як повідомляють у Ватикані, всього на церемонію приїдуть 33 групи з різних християнських церков, 16 делегацій єврейських громад, а також представники інших віросповідань.

До Рима прибуде і президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер.

У понеділок вона попросила Папу Римського втрутитися в суперечку між Буенос-Айресом і Лондоном за Фолклендські острови. Пані Кіршнер стала першим президентом, з яким папа Франциск І зустрівся віч-на-віч.

У ніч проти 19 березня тисячі людей по всій Аргентині готувались до інтронізаційної меси Франциска. Її транслюватимуть на величезних екранах, встановлених на Пласа-де-мера – головній площі столиці країни Буенос-Айресі.

Неформальний тон

За словами кореспондентів, під час своїх перших днів на посаді, Папа Франциск надавав перевагу неформальному тону, і, звертаючись до вірян, не зачитував заздалегідь написану промову, а імпровізував.

За словами кореспондента ВВС у Ватикані Девіда Віллі, новий Папа провів свою першу аудієнцію для журналістів в зовсім іншій манері, аніж Бенедикт XVI.

Як розповідає кореспондент, Франциск говорив про етичні цінності, обираючи прості й зрозумілі слова, і продемонстрував присутнім неабияке почуття гумору.

Папа каже, що обрав ім’я Франциска на честь святого Франциска Ассізького, який жив у XII столітті та уособлював «бідність та мир».

Надихнув його взяти таке ім’я один з кардиналів –  коли конклав оголосив перемогу пана Бергольо, його бразильський колега прошепотів йому: «Не забудь про бідних». У той самий момент, зізнається новий Папа, він подумав про Франциска.

Після першої недільної меси, яку він відслужив в якості понтифіка у невеликій і простій парафіяльної церкві Ватикану, Франциск попросив людей «молитися за нього».

Папу Франциска конклав кардиналів обрав минулого тижня після того, як попередній понтифік, Бенедикт XVI, склав свої повноваження через свій вік.

Він став першим понтифіком, який пішов з престолу за майже 600 останніх років.