Техногенна аварія сталася раннього недільного ранку в Красноармійському районі Донецької області — на залізничному перегоні «Удачне — Межова» під час проходження вантажного потяга з цистернами із пропан-бутаном, коли несподівано зійшли з рейок 26 цистерн. Дві з них вибухнули, а кілька відразу ж загорілися. В ліквідації пожежі взяли участь 6 пожежних і 4 відновних поїзди, 59 одиниць різноманітної пожежної техніки та підрозділи рятувальників із Донецької і Дніпропетровської областей. 

Як уточнили в обласному управлінні державної служби з надзвичайних ситуацій, вантажний ешелон складався з 66 цистерн, більшість з них вціліли, їх поступово відчепили й відтягли у безпечне місце. Вогонь на пошкоджених ємкостях локалізували, а ось повністю приборкати його вдалося аж надвечір — о 18.20. Розсіювання газу гальмувалося розпилюванням води, а місце аварії пожежники вкрили спеціальною піною. Рух залізничного транспорту весь цей час був організований іншим маршрутом — через Павлоград Дніпропетровської області.

Вогонь загасили аж надвечір. Фото надане прес-службою ДСНС в Донецькій області

Загиблих і потерпілих унаслідок пожежі на залізничному перегоні немає. Так само немає і загрози хімічного отруєння газом пропан-бутан і продуктами горіння для жителів двох сіл, які розташовані найближче — Леніно (за 1 кілометр) та Удачне (за 4 кілометри). Це підтвердили й фахівці державної екологічної інспекції в Донецькій області, які побували на місці аварії, взяли тут відповідні проби та перевірили ймовірність негативного впливу наслідків пожежі та її ліквідації для людей навколишніх населених пунктів і довкілля. «Проби грунту тут взяли вже після 10-ї ранку, — повідомив заступник начальника державної екологічної інспекції в Донецькій області Костянтин Свєтов. — Також підрозділи санітарно-епідеміологічної служби здійснили виміри забруднюючих речовин і не встановили жодних відхилень». Втім, береженого Бог береже — для запобігання найменшій загрозі населенню працівники державної служби з надзвичайних ситуацій таки вирішили тимчасово відселити на інший бік села Леніно 250 місцевих жителів.

Причини масштабної аварії поки що з’ясовуються, а хід розслідування контролює прокуратура Донецької області. Всі обставини пригоди на залізниці занесені до єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою кваліфікацією ч. 2. ст. 276. КК України (Порушення правил безпеки руху чи експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту). Триває огляд місця аварії та вирішується призначення необхідних експертних досліджень.