СОЦПОЛІТИКА

Кабінет Міністрів ухвалив низку документів, що стосуються понад двох мільйонів українців 

З 1 травня пенсія учасника бойових дій у період Великої Вітчизняної війни, якому виповнилося 85 років, буде не менш ніж 2548 гривень. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів 13 березня, повідомила під час урядового брифінгу міністр соціальної політики Наталія Королевська. «З 1 травня 2013 року у жодного учасника бойових дій у період Великої Вітчизняної війни, якому виповнилося 85 років, пенсія не може бути меншою за 2548 гривень: пенсія учасників бойових дій підвищиться на 1078 гривень на місяць», — сказала вона.

Міністр також повідомила, що уряд ухвалив рішення збільшити розміри разової грошової допомоги усім ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, що виплачується до 5 травня. У середньому таке збільшення становитиме 10% порівняно з минулим роком. «Наприклад, інвалідам війни І групи передбачається виплатити разову допомогу розміром 2415 гривень — на 215 гривень більше, ніж у 2012 році. На ці потреби в бюджеті заплановано 821,3 мільйона гривень», — зазначила Наталія Королевська.

Компенсації та субсидії

Крім того, уряд підвищив соціальний захист осіб, які постраждали на виробництві. «З березня 2013 року щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві зростуть на 14,9%. А середній розмір виплат зросте на 180 гривень — з 1210 до 1390 гривень. На ці потреби у 2013 році знадобиться майже 500 мільйонів гривень», — повідомила міністр, додавши, що відповідне підвищення торкнеться понад 300 тисяч шахтарів-інвалідів, а також інших потерпілих на виробництві та членів їхніх сімей.

Також уряд спростив порядок оформлення субсидій на житлово-комунальні послуги. Зокрема відповідні зміни торкнуться осіб, які змінювали місце роботи протягом останнього року або працюють на двох роботах. «Нині такі люди повинні збирати довідки з кожного місця роботи. І це забирає багато часу та сил. Відтепер люди отримають можливість брати довідки про доходи або за місцем роботи, або в Пенсійному фонді», — поінформувала Наталія Королевська.

При цьому вона запевнила, що ухвалене рішення не останнє, адже мета Мінсоцполітики — автоматизувати видачу довідок про доходи для осіб, що працюють. «Наша мета — перехід до автоматизації процесу надання субсидій шляхом отримання в електронному вигляді інформації про доходи працюючих осіб від Пенсійного фонду без участі громадян. Ми плануємо опрацювати такий механізм у Вінниці, де функціонує Центр адміністративних послуг «Прозорий офіс», — сказала урядовець.

Стимул для роботодавців

Наталія Королевська також поінформувала, що на виконання Закону «Про зайнятість» уряд затвердив Порядок, згідно з яким підприємці отримали можливість у разі створення нових високооплачуваних робочих місць повертати 50% сплаченого Єдиного соціального внеску. Компенсація коштів підприємцям відбуватиметься з 2014 року, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики. «За попередніми оцінками, прийняття цієї норми стимулюватиме додаткове створення понад 70 тисяч високооплачуваних нових робочих місць на рік», — додала Наталія Королевська.

Окремо вона наголосила на тому, що ухвалені соціальні рішення Кабінету Міністрів є частиною пакета з понад 70 пропозицій Міністерства соціальної політики, розроблених з початку року. Загалом пропозиції в соціальній сфері, підтримані на засіданні уряду, стосуються понад 2 мільйонів українців. На їх реалізацію з державного бюджету та бюджету фондів соціального страхування буде спрямовано понад 2 мільярди гривень.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»