Держсекретар США Джон Керрі розкритикував російську владу за ескалацію ситуації на Сході України.

За його словами, в Україні зараз ведеться повномасштабна, спланована військова операція. Відповідальність за її організацію Керрі поклав на Росію.

Виступаючи у п’ятницю, Керрі заявив, що Росія не вжила жодних кроків по деескалації ситуації в регіоні за тиждень після укладення женевських угод, тому введення нових санкцій стає дедалі реальнішим, передає 5 канал з посиланням на BBC.

«Після загрози підвести війська прямо до українського кордону, я хочу ясно дати зрозуміти: якщо Росія продовжить діяти в тому ж напрямку, це буде на просто смертельна помилка, це буде дорога помилка», – заявив глава Держдепартаменту.

«На очах у всіх Росія продовжує фінансувати, координувати і підтримувати добре озброєних сепаратистів», – заявив Керрі, відмітивши, що при цьому російське керівництво робить все більш обурливі заяви з приводу ситуації в Україні, а російські державні ЗМІ поширюють «фантазії» Володимира Путіна, відмічає «Интерфакс». Зокрема, держсекретар звинуватив у розповсюдженні путінської пропаганди телеканал Russia Today.

«Російські лідери роблять все більш обурливі заяви, щоб виправдати свої дії: що ЦРУ винайшло Інтернет, щоб контролювати світ, або що сили, що займають будівлі, озброєні до зубів, одягнені в абсолютно нову військову форму і дотримуються армійську дисципліну, є лише місцевими активістами, які прагнуть реалізувати свої законні права. Це - абсурд, інших слів, щоб описати це, не існує», – заявив Керрі.

З двох країн – Росії та України – тільки одна дотримується укладених домовленостей, і це не Росія – вважає Джон Керрі. На його думку, Москва дуже вільно трактує положення Женевських угод і прикриває грубі порушення перекручуванням фактів. Упродовж семи днів Росія не зробила жодного кроку в потрібному напрямку. Жоден російський політик не звернувся до сепаратистів із закликом скласти зброю та дотримуватися укладених домовленостей. Оскільки зірвати вибори політичними зусиллями не вдалося – Росія обрала шлях збройного протистояння.

Державний секретар США пригрозив: якщо Росія продовжуватиме діяти так, як зараз – це стане прикрою і недешевою помилкою. Міжнародна реакція на позицію російських лідерів уже впливає на економіку країни, бо навіть Путін визнав, що інвестори виводять гроші з Росії. За перший квартал фінансова система РФ втратила 70 мільярдів – це більше, ніж за весь попередній рік.

Можливість змінити політику у Кремля майже зникла, вважає Джон Керрі. Вибір простий: або Росія обере шлях деескалації конфлікту, і весь світ буде цьому радий, або міжнародна спільнота прослідкує, щоби Росія дорого заплатила за свої дії. «Ми готові діяти» – запевнив держсекретар.

Між тим, російська влада заявляє, що відповідальними за ескалацію ситуації на Сході України є Київ та Вашингтон. У МЗС РФ заявили, що українські військові застосовують силу проти мирних жителів.

У свою чергу постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін заявив, що Москва має міжнародно-правові підстави для введення миротворців в Україну у разі потреби.