Віце-прем’єр Словаччини Мирослав Лайчак, який взяв участь в урочистостях, зауважив, що чекає від нового консула активності в налагодженні партнерських відносин і розвитку бізнес-зв’язків. Передусім тут йдеться про культурну й туристичну сферу.

Почесним консулом Словаччини в Одесі став Михайло Музальов, брат Бориса Музальова, власника мережі супермаркетів, чиї статки забезпечили йому 38-му позицію у рейтингу найбагатших українців за версією журналу Forbes. Сам Борис Музальов — почесний консул Республіки Кіпр в Одесі.

Віце-прем’єр Словаччини Мирослав Лайчак (ліворуч) і голова ОДА Володимир Немировський домовилися про реалізацію спільних проектів. Фото прес-служби ОДА

Обов’язки почесного консула виконують фактично на громадських засадах. Тож і обсяг повноважень почесного консульства обмежений. Приміром, тут не зможуть видавати візи. Але сприяти реалізації якихось спільних проектів почесний консул цілком спроможний.

Михайло Музальов сказав, що вже взяв участь у перемовинах з приводу модернізації одеських котелень. Одна з них була встановлена в одеській тюрмі й уже довела свою економічну ефективність. Загалом же новоспечений почесний консул каже, що при виконанні нової місії спиратиметься на своїх співробітників, котрі мають освіту дипломатів. Головну мету він вбачає у налагоджені бізнесової співпраці на цілком паритетних взаємовигідних засадах.

Нині в Україні, крім Посольства Словаччини у Києві, діє й Генеральне консульство в Ужгороді. Розвиваються також неформальні стосунки між країнами.

Зокрема Мирослав Лайчак анонсував угоду про побратимство між Жулинським краєм Словаччини та Одеською областю.

Віце-прем’єр Словаччини зауважив, що його країна цілком підтримує євроінтеграцію України і готова надати посильну допомогу в цій справі — «аби українці могли вчитися на наших помилках, а не на власних».

Словаччина вже майже 10 років член Євросоюзу, тож має що сказати і з приводу переваг, і з приводу складнощів євроінтеграційного процесу.

Мирослав Лайчак підкреслив, що рішення про зовнішньополітичну орієнтацію України — це питання, яке мають вирішити самі громадяни країни.

«Ми раді, що підписали політичну частину Угоди про асоціацію, і це не завершальна фаза у відносинах України та ЄС, — зауважив словацький урядовець. — А що буде завершальною фазою, залежить від вас».

За останні два тижні Одесу відвідало кілька іноземних офіційних делегацій — з Польщі, Грузії, побували тут представники ОБСЄ та Європейської служби зовнішньої діяльності. На всіх зустрічах іноземні дипломати запевняли, що й надалі надаватимуть підтримку діям українських органів влади щодо забезпечення прав людини та збереження територіальної цілісності й суверенітету України.

Голова ОДА Володимир Немировський запевняв їх, що в Одесі немає проявів сепаратизму і є всі умови для розвитку бізнесу — аграрного, туристичного та іншого. Слід лише подолати корупцію й відновити довіру народу до влади.