У Полтавській області вже цього року може стартувати об’єднання територіальних громад у повіти. Необхідні передумови для цього є, повідомив під час семінару у Полтавській облдержадміністрації експерт робочої групи Верховної Ради України з питань реформування територіальних громад базового рівня Юрій Ганущак. Він уточнив: згідно з реформою, заплановано внести зміни до Конституції, повернувши назви адміністративних одиниць, які існували сто років тому. Назва первинного рівня — волость, другого  — повіт. Області залишаться.

За словами експерта, в Києві зацікавлені, щоб процес об’єднання пройшов швидко. Всі привілеї надаватимуть тим громадам, які об’єднаються в межах перспективного плану. Якщо його буде затверджено до 1 травня, тоді обласна адміністрація в рамках державного фонду регіонального розвитку може подавати заявки на те, щоб уже цього року були проведені певні роботи.

Згідно із Законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад» в об’єднаній громаді обиратимуть старосту. Вплив його на життя громади буде вагомішим, аніж нинішніх голів РДА. Рада окремої громади зможе надавати додаткові функції старості, зокрема запобігання правопорушенням дрібного характеру, вивезення сміття, замирення сусідів, оформлення через старосту первинних документів. Орієнтовне положення про його функції і повноваження розробить Кабмін.

Окрім старости, у новостворених громадах актуальними будуть посади соціальних працівників та спеціалістів у галузі комунального господарства. На новооб’єднаних територіях кожна громада матиме осередки міліції, пожежну частину, пункти швидкої медичної допомоги, казначейства, підрозділи Пенсійного фонду, соціального захисту і реєстрації актів цивільного стану та актів майнових прав. «Якщо чогось не буде, то держава забезпечить створення в обов’язковому порядку», — запевнив експерт.