У євроінтеграційних процесах Україна може повністю розраховувати на підтримку Угорщини. В цьому запевнив віце-прем’єр-міністр цієї держави Жолт Шемйєн під час зустрічі з главою вітчизняного уряду Миколою Азаровим. «Угорщина абсолютно і постійно підтримує європейський рух України в напрямку євроінтеграції. Ми також підтримаємо Україну на саміті у Вільнюсі», — заявив Жолт Шемйєн.

Зі свого боку Микола Азаров подякував своїм угорським колегам за цю позицію: «Нам надзвичайно приємно відзначити послідовну і принципову позицію угорської сторони щодо підтримки України в цьому процесі. Підтримка для нас дуже важлива, і ми високо цінуємо дружнє сприяння Угорщини».

Прем’єр-міністр також поінформував співрозмовників про хід підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зазначивши, що наша держава готується до важливої історичної події: «Ми зараз на порозі серйозного випробування — підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, і підтримка вашої держави для нас надзвичайно важлива».

Крім того, Україна готова розвивати співробітництво з Угорщиною в рамках регіональних ініціатив. «Ми, звичайно, підтримуємо розвиток співпраці в рамках регіональних ініціатив, таких як Центральноєвропейська ініціатива, Вишеградська четвірка чи інших ініціатив, у яких активним учасником є угорська сторона», — наголосив Микола Азаров.

Глава уряду зазначив, що його нещодавній візит до Угорщини, який відбувся у березні цього року, засвідчив високий рівень двосторонньої співпраці. За його словами, наша держава й надалі готова розвивати співробітництво. Зокрема йдеться про комплексний розвиток пунктів пропуску для автомобільного сполучення через українсько-угорський держкордон, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Угорській стороні також запропоновано розглянути можливість скасування консульських зборів за оформлення віз. Микола Азаров нагадав: Україна в односторонньому порядку ще 2005 року запровадила безвізовий режим для громадян ЄС.

«Є інші питання, які доцільно було б обговорити, наприклад, у рамках чергового засідання українсько-угорської міжурядової комісії з питань транскордонного та прикордонного співробітництва», — додав Микола Азаров.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»