Серед причин смертності в Україні 67% становлять серцево-судинні захворювання, 16% — онкологічні, 6% — травми та отруєння, повідомила на експертній зустрічі в Будинку уряду, впродовж якої обговорювали проект Національного плану дій з імплементації та реалізації засад Європейської політики «Здоров’я-2020», в. о. начальника управління громадського здоров’я МОЗ Неля Бутильська. Неінфекційні захворювання в Україні це основна проблема в охороні здоров’я, нагадала вона.

Їх спричиняють тютюнокуріння, алкоголь, нездорове харчування й низька фізична активність населення, тобто поведінкові чинники ризику. «З одного боку, це індивідуальний вибір — чи мати все це у своєму житті. А з другого — державний ризик: створити таке середовище, щоб людина легко робила цей вибір», — сказала національний координатор з неінфекційної захворюваності представник бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Наталія Король.

Проект Національного плану дій, розроблений фахівцями МОЗ спільно з ВООЗ, можна переглянути на сайті Міністерства охорони здоров’я. Серед основних рекомендацій ВООЗ — філософія Best Buys (впровадження заходів, що не потребують значних витрат). «Стосовно неінфекційних захворювань — маркетингова та фіскальна політика: алкоголь, продукти, що місять багато цукру та шкідливих жирів, а також тютюн зробити недоступними за ціною. Важлива стратегія — зменшення споживання солі», — наголосила вона.

Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»