Найбільш закритими темами, на які чиновники місцевого рівня неохоче надають відповіді при поданні запитів на отримання публічної інформації, є мовні права, держзакупівлі, оздоровлення дітей, декларації держслужбовців та фінансування медичної галузі.

Про це свідчать результати моніторингу, проведеного Центром політичних студій та аналітики, спільно з Адміністрацією Президента та Державним комітетом телебачення і радіомовлення, передає кореспондент Укрінформу.

«Є п'ять закритих тем на місцевому рівні, на які чиновники найгірше дають відповіді. Це забезпечення органами місцевої влади мовних прав громадян України, процедури проведення державних закупівель та інформація по бюджету, оздоровлення дітей, декларації державних службовців, а також фінансування медичної галузі, зокрема, це стосується хворих на ВІЛ/СНІД, гепатит та онкохворих», - зазначив директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран, презентуючи результати дослідження на прес-конференції у п'ятницю.

При цьому, згідно із моніторингом, найвідкритішими загалом регіонами є Харківщина, Дніпропетровщина, Запоріжжя та Полтавщина. Лідерами закритості експерти назвали Тернопільський, Закарпатський та Одеський регіони.

Водночас найбільш відкритими для діалогу обласними державними адміністраціями експерти вважають Сумську, Запорізьку і Тернопільську, а найзакритішими - Чернівецьку і Житомирську та Раду Міністрів АРК Крим.

На місцевому рівні найбільш відкритими органами місцевого самоврядування визнано Сумську, Запорізьку та Хмельницьку міськради, а найзакритішими - Івано-Франківську, Дніпропетровську і Сімферопольську.

За словами експерта, основними проблемами на місцевому рівні в питанні доступу до публічної інформації залишається ненадання органами місцевої влади відповіді на запит або надання неповних даних.