На Першому Національному в ефірі «Національних дебатів» зібралися представники чотирьох політичних партій, кандидати у народні депутати України від яких зареєстровані у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. На запитання громадськості, модераторів та гостей студії відповідали представники політичної партії «Національна Демократична партія України», української партії «Зелена планета», політичної партії «Народний фронт» та політичної партії «Всеукраїнське аграрне об'єднання «Заступ». Про це повідомляє прес-служба Першого.

Зовнішня політика, зокрема вступ до НАТО, ситуація з Кримом, подальші стосунки з Росією чи їхня відсутність, стабілізація національної валюти, розвиток оборонно-промислового комплексу, освіта, діяльність ЗМІ, реформа армії – такі теми обговорили у прямому ефірі Першого представниця партії «Народний фронт» Вікторія Сюмар, представниця партії «Національна Демократична партія України» Олена Чинка, представник української партії «Зелена планета» Юрій Кармазін та представник політичної партії «Всеукраїнське аграрне об'єднання «Заступ» Володимир Хоменко.

Цікаву думку про те, як далі бути з Кримом, висловив представник української партії «Зелена планета» Юрій Кармазін: «Партія «Зелена планета» вважає, що колосальні помилки були допущені на першому етапі. Це я кажу як та людина, яка очолювала комісію з вивчення політико-правової ситуації в Криму у найважчі часи – з 1994 по 1998-й. Так от, до цієї влади я не зміг достукатися – їм нецікаво було, їм треба було здати Крим, і вони його здали. Тож будемо виходити з того, що ми брали участь у написанні закону про статус окупованих територій. Я вважаю, що зараз та політика, яка проводиться, не є правильною: ми відкинули Крим від участі в голосуванні, хоч могли забезпечити участь у виборах через інтернет-голосування. Ми не можемо втратити тих людей – півмільйона кримських татар, понад мільйон українців, яких змушують відмовлятися від громадянства. Через це я за те, щоб ми по світових цінах віддавали воду, але враховували 2 мільярди кубометрів газу, що добуваються, і забезпечили нормальне інтегрування тих, хто там перебуває. А повертати Крим треба і економічними, і політичними заходами».

Останнім часом в Україні помічена негативна тенденція – падіння національної валюти. Як запобігти подальшому падінню гривні, пояснив представник політичної партії «Всеукраїнське аграрне об'єднання «Заступ» Володимир Хоменко. «Гривня може бути зміцнена тоді, коли зупиниться відтік коштів, зароблених тут, у державі, в офшори. Отут треба поставити крапку, бар'єр. Назавжди. Коли гроші будуть тут залишатися, коли вони будуть оподатковуватися, гривня не буде так стрімко падати. Це по-перше. А по-друге, нам треба економіку виводити з тіні. Це два простих рішення. І тоді зрозуміло, яка вартість нашої валюти. Більшість економістів говорять, що вартість нашої валюти в межах шести-семи гривень. І всі можливості для цього є – щоб гривня була на такому рівні, а не падала від якихось подій», – запевнив Володимир Хоменко.

Чималий відсоток української економіки перебуває в тіні. Що робити, щоб змінити такий стан речей? Свою думку висловила представниця партії «Національна Демократична партія України» Олена Чинка: «Щоб вивести економіку з тіні, спочатку треба говорити про економічні реформи. Але які будуть писатися так, щоб кожна людина розуміла, про що там ідеться і яким чином виконується. І ще важливо, щоб кожен податок доходив до кожної людини. Я, як людина, яка представляє людей з інвалідністю, не відчуваю, що до мене ці податки доходять. Просто реформи мають буди зрозумілими кожному і не змінюватися щороку, а бути довгостроковими і виконуватися».

На часі в Україні й ситуація з оборонно-промисловим комплексом. Як має розвиватися ця галузь у ситуації, що склалася, розповіла представниця партії «Народний фронт» Вікторія Сюмар: «Станом на зараз українські заводи завантажені. Україна може забезпечити себе бронетехнікою. І українські танкові заводи, і бронь випускається, і Маріуполь, де тільки там заводи випускають броньовану сталь. Це нюанси, які ми дізнаємося в часі війни. Сучасна війна – дуже технологічна. Сучасну війну не можна просто вести людьми, солдатами з автоматами. Потрібні безпілотники, потрібна дуже потужна артилерія, авіація, системи наведення вогню. І тоді хлопці захищені, і тоді війна набагато ефективніша. Нині ми знайшли народних умільців, які почали робити безпілотники в Україні. Переконана, що армія буде оснащена українською зброєю, і це буде поштовхом до розвитку української промисловості».

Згадали учасники «Національних дебатів» і діяльність українських ЗМІ та створення громадського мовлення в Україні. Усі представники партій погодилися, що першочерговими кроками, які вони вирішуватимуть у медіа-галузі, це, забезпечення інформаційного захисту країни, стимулювання розвитку українського телерадіопростору, щоб поступово заміщати російський інформаційний продукт. А також створення потужного Суспільного мовлення, яке буде кнопкою № 1 і вільним від впливу олігархів.

А для того, щоб глядачі Першого і відвідувачі нашого сайту могли зробити остаточні висновки, пропонуємо відповіді кожного з представників на запитання: Чим ваша партія відрізняється від інших?

Політична партія «Національна Демократична партія України»: Ми згуртовані навколо національної ідеї, людини та її проблем.

Українська партія «Зелена планета»: Наш основний принцип – дотримання Конституції і закону.

Політична партія «Народний фронт»: Для нас найважливіше – захист країни. Ми – люди, які беруть на себе відповідальність.

Політична партія «Всеукраїнське аграрне об'єднання «Заступ»: Ми хочемо заступитися за людей. А ще – працювати для відродження українського села.

Відео першого випуску «Національних дебатів» можна переглянути за посиланням http://1tv.com.ua/uk/video/program/debaty/2014/10/14/9158.

Нагадаємо, що модераторами «Національних дебатів» є Зураб Аласанія та журналістка «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе. Проект підготовлено Першим Національним спільно з МГО «Інтерньюз-Україна», Фундацією «Суспільність», ГО «Центр UA», Інститутом Медіа Права та університетською спільнотою Campus 3.0 за підтримки програми У-Медіа, Української служби «Голосу Америки» та Міжнародного фонду «Відродження».

Наступний випуск «Національних дебатів» – сьогодні на Першому Національному о 21:15. Не пропустіть!