Питання соціального захисту ветеранів — це спільне завдання уряду, місцевої влади та соціально відповідального бізнесу. Про це сказала міністр соціальної політики Наталія Королевська на Форумі ветеранів у Києві.

Мінсоцполітики підготувало звернення до представників місцевої влади, які мають  визначати спектр безкоштовних послуг для ветеранів у кожному населеному пункті. «Безкоштовно обслужити ветерана — наприклад, у перукарні, або в приватному оздоровчому центрі — має бути почесно», — цитує слова міністра прес-служба Мінсоцполітики.

Нині в системі міністерства по всій країні діють установи, які займаються соціальним обслуговуванням ветеранів. Це — 269 будинків-інтернатів для літніх людей та інвалідів, зокрема 38 пансіонатів для ветеранів, де обслуговують 48 тисяч літніх людей та інвалідів. Це також 732 територіальні центри соціального обслуговування, які забезпечують послугами приблизно 1,5 мільйона людей, серед яких більшість — ветерани. Мінсоцполітики постійно працює над підвищенням рівня соціального захисту кожного ветерана. І цього року вже є відчутні результати такої роботи.

Так, підвищені мінімальні пенсії всім інвалідам війни II—III груп та учасникам бойових дій, яким виповнилося 85 років. Збільшено щорічну разову грошову допомогу до 5 травня ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань. У порівнянні з минулим роком у середньому на 500 гривень збільшилися військові пенсії.

— Обидва мої діди воювали, і один навіть розписався на Рейхстазі: «Королевський, Красний Луч». Другий мій дідусь теж воював. Він познайомився з бабусею буквально на полі бою. А відразу після війни у них народилася моя мама», — поділилася родинною історією міністр. 

Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»