Микола ІЧНЕНКО,
для «Урядового кур’єра»

Як заявив керуючий партнер дослідницької компанії «Актив-Групп» Андрій Єременко, швейцарська компанія Swissport International Ltd. нелегітимним способом намагалася зменшити частку «Міжнародних авіаліній України» в статутному капіталі ТОВ «Свісспорт Україна». Експерт зазначив, що на зборах учасників ТОВ, які відбулися 6 березня, представники компанії Swissport International Ltd проголосували за збільшення статутного капіталу «Свісспорт Україна». При цьому вони проігнорували думку представників МАУ, які виступили проти цієї операції.

Згідно зі статутом і договором ТОВ «Свісспорт Україна» по ряду ключових питань голосування вважається результативним, якщо «за» проголосувало не менше 75 відсотків. Оскільки частка швейцарської компанії становить лише 70, 6 відсотка, то таке одноосібне рішення без врахування позиції партнерів знаходиться поза правовим полем.

На думку Андрія Єременка такі дії керівництва Swissport International Ltd, свідчать про використання ним подвійних стандартів, які не мають нічого спільного з європейськими цивілізованими підходами до ведення бізнесу. 

Окрім того, експерт звертає увагу на те, що українські суди двічі приймали вмотивовані рішення з даного корпоративного спору на користь МАУ, однак касаційна інстанція в жовтні минулого року зі зрозумілих лише їй причин відправила справу на новий розгляд. На думку Андрія Єременка, це сталося, скоріше всього,  за рахунок підтримки швейцарської компанії минулою владою. Він висловив впевненість, що завдяки змінам, які відбуваються в країні, застосування адмінресурсу і подвійних стандартів у бізнесі буде викорінено. Це мають зрозуміти і в швейцарській компанії при їх участі в діяльності ТОВ «Свісспорт Україна», яке минулого року змінило назву на ТОВ «Інтеравіа» і займається хендлінговою діяльністю в аеропортах «Бориспіль», «Київ» та «Харків».