Найпрестижнішу у світі наукову премію з фізіології та медицини отримали цього року троє вчених: Джеймс Ротман і Ренді Шекман зі США та Томас Зюдхоф із Німеччини. Нагороду присудили за розкриття таємниці, як клітини організовують власну транспортну систему. Зокрема  Ренді Шекман виявив набір генів, потрібний для руху везикул. Джеймс Ротман відкрив протеїновий механізм, який дає змогу везикулам приєднуватися до своєї цілі, щоб доставити вантаж. А Томас Зюдхоф відкрив, як везикули отримують сигнали про те, куди точно той вантаж доправляти.

Нобелівський комітет у своєму повідомлені зазначає, що відкриття має величезне значення. Адже без цієї дивовижно точної організації клітини  впали б у хаос, а такі порушення загрожують виникненням багатьох хвороб.

Учора  світ дізнався ім’я нобелівських лауреатів з фізики. Лаври дісталися  фізикам-теоретикам Пітеру Хіггсу і Франсуа Енглеру, які в 1960-х роках передбачили існування бозона Хіггса — гіпотетичної частинки, яка забезпечує масу всіх інших елементарних частинок.

Улітку 2012 року існування цієї частинки було підтверджено шляхом експериментів на Великому адронному колайдері — найбільшій і найдорожчій фізичній установці в історії.

Сьогодні оприлюднять ім’я нобелівського лауреата з хімії, у четвер — з літератури,  у п’ятницю — премії миру, а наступного понеділка назвуть ім’я кращого з економіки. Церемонія нагородження лауреатів Нобелівської премії традиційно відбудеться 10 грудня у Стокгольмі та Осло.