«У вселюдському житті тільки той народ і бере перемогу, який має найкращу школу», — ці, викарбувані на пам’ятній дошці слова Софії Русової знає кожен вчитель і учень Олешнянської школи, що в Ріпкинському районі на Чернігівщині, котра з 1993 року носить ім’я просвітительки. 

Шануючи Софію Федорівну як організатора першого дитячого садка в Європі, як учительку, котра сповідувала виховання дітей, що має національне підгрунтя, земляки нарешті спорудили музей, гідний її світлої пам’яті. Тут зібрано багато родинних матеріалів, значну частину  яких надали закордонні нащадки пані Софії. Це особисті речі, книжки, листи, світлини, оригінали рукописів.

Душа Софії Русової належала дітям  і мальовничій Олешні, у якій просвітитель-  ка провела свої найкращі роки. Фото Віктора КОШМАЛА

Ще один неоціненний подарунок свого часу був зроблений олешнянцям батьком Софії Русової  Федором Ліндфорсом та братом Олександром: відкриття гончарної артілі.

Ця справа — на покоління й віки! — і досі є родзинкою села, тут навіть діти розкажуть, як народжується дзвінке теракотове диво. Тож у новому музеї приділили цій темі окрему кімнату, тепла і затишку якій надали твори відомого гончара, заслуженого майстра України Івана Бібіка, ним же і подаровані.

На відкриття музею з’їхалося багато гостей. Зокрема, щиро і проникливо заспівав відомий кобзар-лірник Василь Нечепа. А студенти Київського університету імені Бориса Грінченка посадили молоді деревця на улюбленій липовій алеї Софії Русової.