У центрі уваги поважних учасників — міністрів, членів парламентів, керівників промислових концернів, об’єднань, корпорацій тощо — були питання енергетичної безпеки Європейського Союзу, шляхи і методи її досягнення.

Як наголошувалося, Європа готова до якісних трансформацій у цій важливій сфері життєдіяльності. Тож нині на порядку денному — створення відповідного енергетичного союзу, об’єднання зусиль задля підвищення конкурентоспроможності на світовому ринку.

На переконання генерального директора Сумського НВО імені Фрунзе Олексія Цимбала, який розповів про своє бачення енергетичної перспективи Європи, одним із основних сьогоднішніх завдань є надійна і стабільна робота газотранспортної системи України, через яку до європейських споживачів надходить кожен четвертий кубометр природного газу.

За словами керівника колективу машинобудівників, його подальше функціонування залежатиме від політичних рішень щодо юридичного статусу і моделі експлуатації вітчизняної газотранспортної системи. Крім того, вона має відповідати вимогам нормативно-правової бази ЄС у галузі енергетики, а для цього знадобляться інвестиції.

Якщо ж об’єднати промисловий потенціал України з досвідом та сучасними технологіями європейських виробників, неодмінно вдасться підвищити її економічну ефективність, екологічну безпеку та загальну продуктивність, що буде на спільну користь. До того ж продукція низки провідних українських підприємств, що вже інтегрована в комплексні рішення Сумського НВО імені Фрунзе, сповна відповідатиме вимогам Європейського Союзу в цій сфері.

Тобто в такому контексті Україну можна розглядати не лише як транзитера енергоносіїв, а і як об’єкт для реалізації місцевого промислового потенціалу та потенціалу ЄС.

Подібні форуми — чудова нагода для налагодження нових виробничих партнерських контактів. Так, фрунзенці провели переговори з екс-комісаром з питань підприємств і промисловості ЄС Гюнтером Фейхойгеном. Він високо оцінив перспективи виходу на ринок Європи, зокрема Польщі, продукції низки українських промислових компаній. «Зацікавилися продукцією слобожанських машинобудівників представники одного з найбільших у Центральній Європі нафтових концернів LOTOS Oil S.A. (Польща), який видобуває і переробляє нафту, а також здійснює дистрибуцію високоякісних нафтових продуктів. За словами голови його правління Павла Олехновича, найближчим часом відбудуться взаємні візити, під час яких сторони окреслять чіткі контури майбутньої співпраці між Сумським НВО та польським концерном.