Першим заходом, до якого вдався новопризначений голова Запорізької облдержадміністрації — виходець із Бердянська і колишній його голова Валерій Баранов, стала відкрита зустріч-нарада з представниками місцевих осередків політичних партій і громадських організацій. На ній він сам, без участі перших осіб та пафосу (урочистих промов, букетів та фуршетів), відрекомендувався громаді, запропонувавши одразу ставити «незручні» запитання.

Валерій Баранов розповів, що посади не прагнув і погодився пристати на неї,  лише якщо не відновиться система кумівства, телефонного права, «відкатів нагору» тощо. Озвучив він і першочергові завдання, які поставив перед ним виконуючий обов’язки Президента України О. Турчинов.

— Завдання номер один — налагодити діалог, досягти стабілізації суспільно-політичної ситуації в області і порозуміння між усіма політичними силами задля добробуту жителів краю, — зазначив новий очільник Запоріжжя. — Завдання номер два — перегляд кадрової системи у виконавчих органах влади області.

Сюди набиратимуть виключно професіоналів, наголосив він, образно пояснивши:

— За штурвалом літака має сидіти льотчик, а не хороший лікар, учитель чи ще якась інша хороша людина. Працівники держустанов, обладміністрації, які заплямували себе різного роду провокаціями, організаційною роботою із залучення «тітушок» тощо, мають піти, — переконаний він, — а безпосередні організатори злочинних доручень —  відповісти згідно з буквою закону.

Крім того, на думку Валерія Баранова, має бути повністю реформовано міліцію краю. Адже люди не почуваються в безпеці при такому штаті правоохоронців. В Україні 800 (!) міліціонерів на сто тисяч населення, тоді як у США для цього достатньо 200 поліцейських, у Європі — 300—400.  Має бути створено муніципальну міліцію, яка підкорятиметься місцевій владі і займатиметься патрульно-постовою службою, вважає він. Тоді в нас нарешті з’являться професійні дільничні міліціонери, а федеральна служба займатиметься бандитами, злочинцями.

Третє завдання — наповнення державного і місцевих бюджетів шляхом відродження підприємництва в регіоні.  «Я знаю цю сферу  і  вмію   це  робити. І  працюватиму 24 години на добу, — сказав він, нагадавши, як підтримував підприємців у Бердянську, яке за часів його керівництва перетворилося з провінційного на курорт державного значення. — Обіцяю, влада буде доступною, відкритою і підконтрольною, і я готовий зустрічатися з усіма. Це будуть не люди з команди, а громадськість. Підсумовуючи коротку промову, посадовець наголосив: показником якості моєї роботи буде те, як люди реагуватимуть на моє звільнення: оплесками чи свистом.