Історія знає чимало випадків, коли після бурхливих соціально-політичних протистоянь з’являються особи, які не проти «половити рибку у мутній воді». Поки країна, суспільство, правоохоронні органи приходять до тями, намагаються відновити нормальне життя та стабілізувати ситуацію, на вулиці виходять бандити, вчиняючи злочини під прикриттям гасел революції. На жаль, подекуди ця проблема має місце і в Україні.

Після останніх подій у деяких регіонах активізувалися угруповання людей, які, видаючи себе за представників Євромайдану та керуючись нібито рішеннями народу, роблять спроби захопити адміністративні будівлі, інфраструктурні об’єкти, комерційні установи, тероризують громадян, вимагаючи гроші, зазіхають на власність.

Аби запобігти проявам бандитизму та мародерства (інакше таку зухвалу поведінку псевдоактивістів не назвати), Самооборона Майдану тісно співпрацює з міліцією: разом патрулюють вулиці міст, контролюють рух на автошляхах, охороняють установи та адмінбудівлі. У разі виникнення конфліктів з представниками громадської варти або тими, хто видає себе за активістів Майдану, у Самообороні просять звертатися на гарячу лінію: (097) 820-68-63.