У комунікативному центрі Будинку уряду відбулася відеоконференція, на якій медики, громадські діячі та представники областей обговорили проект Концепції реформування охорони здоров’я. Профільне міністерство пропонує також усім охочим ознайомитися з цим документом, подати свої пропозиції та зауваження — проект розміщений на веб-сайті МОЗ.

Сімейний лікар має стати другом всієї родини. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Як повідомив на відеоконференції начальник управління реформ медичної допомоги МОЗ Костянтин Надутий, цей документ передбачає, по-перше, впровадження принципово інших механізмів управління галуззю, зокрема залучення громадських організацій, а також сучасну систему та джерела фінансування та покращення якості підготовки кадрів, передовсім сімейних лікарів.

— Ще один важливий акцент робиться на профілактику неінфекційних захворювань. Має бути змінена й система надання вторинної медичної допомоги для жителів села, — зазначив посадовець.

Експерти визнали, що до основних проблем системи охорони здоров’я в Україні, які обумовлюють оновлення існуючої нормативної бази, належать значно нижча, порівняно з іншими європейськими країнами, середня тривалість життя та високий рівень інвалідизації населення, неефективна струк тура управління й недосконалість механізмів фінансування, дефіцит кадрів, відсутність мотивацій до поліпшення якості та підвищення ефективності медичної допомоги. На розв’язання цих проблем й спрямована реалізація положень Концепції нової системи охорони здоров’я.

— Загалом будь-який рух, будь-які зміни у системі охорони здоров’я є дуже тяжкими з точки зору суспільного взаєморозуміння. Тому я закликаю медичну громадськість надавати конструктивні зауваження, для того, щоб спільно дійти консенсусу і цей продукт здобув підтримку, як владних структур, так і суспільства, — зауважив Костянтин Надутий.

Пріоритетами модернізації галузі охорони здоров’я у 2014 році залишаються розвиток первинної, екстреної медичної допомоги, охорони материнства і дитинства. Автори концепції також передбачають оновлення системи управління медичної галузі шляхом створення системи професійного самоврядування, вдосконалення системи моніторингу та підзвітності. Подальший розвиток первинної медичної допомоги буде засновано на принципах сімейної медицини, оптимізації мережі медичних закладів з урахуванням потреб населення та диференціацією медичних установ за інтенсивністю лікування та видами допомоги.

Також заплановано впровадження системи управління якістю медичної допомоги, формування системи електронної охорони здоров’я та об’єднання інформаційних ресурсів галузі в єдине інформаційне поле, забезпечення ефективної фармацевтичної політики та інформаційно-комунікаційне забезпечення розбудови нової системи охорони здоров’я.

Нову концепцію системи охорони здоров’я найближчим часом має розглянути уряд.