«Перлина біля моря» потроху оговтується після зіткнень і заворушень за участі представників незаконних військових формувань, якими координували з території невизнаного Придністров’я диверсійні групи з РФ.

Так, учора в місті безладів не було зафіксовано. Одесити в жалобі прощалися із загиблими і не збиралися на площах. Керівництво регіону скасувало заплановану на понеділок екстрену сесію облради. Одначе можливість штурму цієї будівлі проросійськими терористичними силами таки не виключали.

На події в Одесі офіційно відреагувало керівництво України. В. о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов звільнив із посади голову Одеської ОДА Володимира Немировського і призначив нового керівника — Ігоря Палицю.

Та невідомо, як новопризначенці, зокрема голова обласної міліції генерал-майор Іван Катеринчук, реагуватимуть на загрозливі виклики. Із вуст керівника Центру військово-політичних досліджень Дмитра Тимчука пролунала «свіжа» інформація, що екстремісти, координовані російськими спецслужбами, і далі прибувають в область.

Одесити вшанували пам’ять жертв жахливої трагедії. Фото з сайту odessit.ua

«Оскільки силами Держприкордонслужби на кордоні АРК забезпечено жорсткий контроль громадян, що в’їжджають на материк, диверсанти і провокатори змінили тактику. Ті, які є громадянами України, проживають у Криму і завербовані російськими спецслужбами, в’їжджають поодинці або невеликими групами під виглядом звичайних громадян, — поінформував він у Facebook. — Екстремісти діють у тісній координації з місцевими сепаратистами, отримують зброю на місці. Українські спецслужби також вживають заходів з нейтралізації диверсантів».

Тим часом УНІАН повідомляє, що окрім 46 жертв масових сутичок (особи 38-х уже встановлено), 48 зникли безвісти, а в моргах і досі лежать десятки невпізнаних тіл. Із 214 осіб, які звернулися по допомогу до лікарень, 27 перебувають у дуже тяжкому стані.

Самі ж одесити звинувачують у трагедії колишнього очільника регіону Володимира Немировського і полковника Дмитра Фучеджи, який у день сутичок керував місцевою міліцією (його відсторонено від виконання обов’язків).

А Білий дім через свого офіційного представника Джея Карні повідомив, що США сумують з усіма українцями. «Ситуація, яка призвела до такої кількості жертв, неприйнятна. Ми закликаємо владу України провести негайне розслідування. Події в Одесі підтверджують необхідність мирного дипломатичного вирішення конфлікту», — наголосив посадовець.