Пілотний проект з упровадження Системи електронних торгів арештованим майном стартував 1 травня у столиці, а також у Дніпропетровській, Вінницькій та Львівській областях. Нині триває виставляння лотів на  перші онлайн-аукціони. 

У процесі реалізації проекту планується проводити постійний аналіз та удосконалення системи із широким залученням професійного кола експертів та громадськості. Адже від  успішного впровадження пілотного проекту залежатиме, як швидко система запрацює в усіх регіонах країни.

Міністр юстиції Павло Петренко переконаний, що система електронних торгів арештованим майном запрацює на всій території України вже з наступного року.  Про це він заявив під час експертної зустрічі «Запровадження системи електронних торгів арештованим майном — важливий крок до знищення корупційних схем», яка у четвер відбулася в Будинку уряду в режимі відеоконференції. 

 «Попри шалений спротив деяких зацікавлених осіб, я впевнений, що вже з наступного року вся країна перейде на цю систему. До 1 жовтня Міністерство юстиції має відзвітувати уряду про результати роботи пілотного проекту електронних торгів. На сьогодні ми вже проводимо навчання з користування електронною системою торгів співробітників Державної виконавчої служби не з пілотних областей», — наголосив посадовець.

За словами міністра, введення електронної системи торгів ліквідує корупційні схеми, які досі існували у системі Державної виконавчої служби України.

 «Ефект від цієї реформи повинен відчути не тільки державний бюджет, а й громадяни. Система матиме серйозний соціальний ефект: люди зможуть купувати ті товари, до яких раніше фактично не мали доступу», — зазначив Павло Петренко.

За результатами діалогу з експертами міністр юстиції ініціював створення на базі Міністерства юстиції України робочої групи для розробки законодавчих ініціатив з реформування Державної виконавчої служби.

«Повинно відбуватися подальше реформування Державної виконавчої служби в питанні мотивування судових виконавців та створення системи приватного виконання судових рішень», — наголосив Павло Петренко.

Окремо він звернув увагу на питання розслідування корупційних злочинів у Державній виконавчій службі за минулої влади. За його словами, Мін’юст передав усі необхідні матеріали правоохоронним органам.

Голова громадської ради при Державній виконавчій службі Вадим Хабібуллін позитивно оцінив реформування системи торгів. «Ви відсторонили від годівниці дуже серйозних людей. Для країни ця ініціатива дасть серйозний поштовх», — зазначив експерт.