З давніх часів місто Київ було найзеленішою столицею у Європі. Цей лідерський статус очільники міста і кияни намагаються підтримувати й донині. Чимало для цього робить комунальне підприємство «Київзеленбуд», щороку поновлюючи насадження молодими деревами, кущами, квітами. Так, цього року за неповні чотири місяці підприємство посадило 2300 дерев, 7000 кущів, відновило 82 гектари газонів тощо. Порадував Київзеленбуд і дивними «Кольорами весни», «намалювавши» тюльпановими насадженнями справжні різнокольорові шедеври на Співочому полі Печерського ландшафтного парку. Квітковими картинами, які створили майстрині з різних районів міста, кияни і гості Києва матимуть нагоду помилуватися аж до середини травня.

Крім озеленення, працівники підприємства проводили заходи і щодо благоустрою та поліпшення санітарного стану міста. До робіт долучалися інші комунальні підприємства, які відповідають за порядок і благоустрій, та городяни-добровольці. Хтось прибирав столичні парки й алеї, хтось ремонтував лавки, паркани та інші елементи благоустрою, хтось їх фарбував. Робота знайшла кожного охочого попрацювати на свіжому повітрі і допомогти місту стати чистішим, охайнішим та зеленішим.

Цікаво, що останнім часом такі заходи дедалі частіше стають модними серед молоді й різних волонтерських рухів. Вони із захватом долучаються до них. Мабуть, тому, що до українців приходить розуміння однієї з європейських цінностей «якщо не ми, то хто?» — і люди стають відповідальнішими за простір, у якому живуть.

Та часом на заваді киянам стоять чиїсь приватні інтереси. Про це красномовно свідчить захаращеність парків і скверів так званими МАФами. Взяти для прикладу сквер «Золоті ворота» або парк Тараса Шевченка, де ледь не на кожному кроці кіоски й інші об’єкти торгівлі. Люди приходять у такі місця відпочити душею і тілом, насолодитися природою, а не дивитися на кіоски та сміття біля них. Вважаю, в таких місцях треба було б обмежитися одним-двома кіосками, де продавали б воду, морозиво тощо, а також не завадило б встановити більше урн для сміття.

Чиїсь приватні інтереси не дають спокою городянам і на водоймах. Ще недавно з різних районів Києва до озера Сонячного, що по вулиці Ревуцького, з’їжджалися сім’ями відпочивальники, щоб поплавати й добре провести час з дітьми на свіжому повітрі. А нині там суцільна забудова з різних кафе, ресторанів, розважальних закладів з виходом аж до озера.

Найгірше стало, коли у водойму почали скидати відходи й зливати стічні води з таких закладів. Зрозуміло, що тепер в озері категорично не можна купатись. А пляж перетворився у звалище недопалків, пластику, пакетів уперемішку з піском. Сьогодні вже не можна дозволити собі елементарного — пройтися босоніж по піску, як це було ще кілька років тому. Це залишилося лише у спогадах, як і чисте озеро, багато зелених насаджень і чисте довкілля в багатьох місцях відпочинку. І з цим треба щось робити. Місцева влада має допомогти з відновленням і  поверненням киянам   зелених місць відпочинку.