Проблем, з якими стикаються громадські організації (на Черкащині понад 680 таких осередків), сьогодні безліч. Обговорюючи їх на засіданні круглого столу в облдержадміністрації, його учасники особливо наголошували на необхідності посилення соціального захисту.

Громадські осередки прагнуть докласти максимум зусиль до вирішення завдань, які перед ними стоять. Так, результативно працюють жіночі організації. Керівник обласної громадської організації інвалідів «Я не сама» Тамара Баранецька може чимало розповісти про роботу щодо запобігання захворювання на рак молочної залози та виявлення захворювання на ранніх стадіях. Організація «Я не сама» виграла скринінгову програму в межах Глобальної ініціативи Міжнародного благодійного фонду імені Сьюзен Комен «Теплий контакт». Безплатно обстежено сотні жінок.

Підтримує онкохворих і громадська організація жінок-інвалідів «ДОННА». Саме завдяки її зусиллям тепер жінки, які зіткнулися з проблемою раку молочної залози, безстроково отримують групу у зв’язку з інвалідністю, а не лише на період лікування.

Завдяки крокам обласного відділення благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в області був навіть безпрецедентний в Україні випадок усиновлення ВІЛ-інфікованих дітей. Об’єднавши зусилля, обласні осередки жінок-інвалідів та організації «Я не сама» домагаються створення реабілітаційного центру, в якому зможуть отримати кваліфіковану допомогу жінки, що перенесли оперативне втручання.Подібних прикладів чимало.

Однак громадському активу потрібна допомога. Торік для підтримки статутної діяльності таких організацій із обласного бюджету спрямовано понад 800 тисяч гривень. Сьогодні ж, за словами голови ОДА Юрія Ткаченка, обласна влада може надати для цього близько мільйона гривень та ще майже 700 тисяч гривень матеріальної допомоги черкащанам. Бюджетним коштом фінансуватимуть громадські організації зі статусом обласних, що мають осередки в районах та активно працюють з людьми, якими вони опікуються.

Висловлювалася й думка про об’єднання зусиль громадських організацій для спільного вирішення важливих проблем.

Громадянське суспільство прагне бути партнером держави у вирішенні соціальних і суспільних проблем, особливо тих, до яких у державних інституцій не доходять руки. Громадські організації могли б успішно брати на себе такі функції, як надання соціальних послуг та роботу з людьми з особливими потребами (інваліди, люди похилого віку), виконання спільних із державою проектів щодо вирішення актуальних гуманітарних проблем (безпритульність, СНІД), недопущення неефективного державного управління та корупції тощо.