Голова Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Анн Брассер і лідери політичних груп закликали всі зацікавлені сторони в Україні негайно покласти край насильству, забезпечити повне дотримання прав людини і взяти участь у широкому національному діалозі.

Про це вона заявила в Люксембурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Від імені Парламентської асамблеї я висловлюю щирі співчуття рідним і близьким усіх тих, хто нещодавно втратив свої життя по всій країні. Насильство не сприятиме розв'язанню конфлікту, його потрібно негайно припинити, і всі сторони повинні забезпечити, щоб права людини ефективно дотримуватися на всій території України», - зазначила вона.

За словами голови ПАРЄ, необхідно провести ретельне розслідування актів насильства і залякування, у т.ч. із залученням Міжнародної консультативної ради (МКР) РЄ по Україні, яка має відповідний мандат і була створена з ініціативи генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда.

Брассер також висловила жаль щодо проведення так званих референдумів в Донецькій та Луганській областях, незважаючи на неодноразові й одностайні заклики міжнародного співтовариства утриматися від таких дій, які лише посилюють напружену атмосферу.

На думку голови ПАРЄ, усі зацікавлені сторони повинні терміново розпочати широкий національний діалог відповідно до Женевських домовленостей. «Всі громадяни України повинні відчувати, що їхні інтереси і проблеми були почуті і враховані, необхідно розпочати за пропозицією прем'єр-міністра проведення круглих столів національної єдності. Асамблея готова підтримати цей процес всіма наявними засобами»,- сказала Брассер.