Верховна Рада України 15 квітня ухвалила розроблений Держпідприємництвом Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу», який спрямований на полегшення започаткування та ведення своєї справи. 

У законі зокрема йдеться про скасування вимоги щодо справляння реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної  та фізичної особи — підприємця. Внормували та розширили обсяги відомостей з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ). Доступ до них відкрито на офіційному сайті спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації. Тобто наявність повноважень для здійснення правочинів від імені юридичної особи можна буде легко перевірити за інформацією з ЄДРПОУ через мережу Інтернет.

Окрім того, провести державну реєстрацію юросіб та фізосіб-підприємців можна шляхом подання електронних документів без обов’язкового використання електронного цифрового підпису, використовуючи інші способи ідентифікації особи заявника. Це можуть бути способи, що використовуються у банківській сфері, або передаванням файла із зображенням QR-коду, з використанням IT-технологій та мобільного зв’язку.

Ще одне нововведення стосується скасування обов’язкової наявності печатки у суб’єктів приватного права. Це положення голова Держпідприємництва Михайло Бродський пояснив тим, що печатки можна легко підробити. До того ж їхнє виготовлення забирає у підприємців час і гроші. Можливості рейдерського захоплення підприємств також пов’язані з печаткою. Приміром, фізичне заволодіння нею, вилучення під приводом проведення  експертизи, ви?знання недійсною за судовим рішенням фактично означало встановлення контролю над суб’єктом господарювання. По?при все це,  для тих,  хто звик до печаток і довіряє їм, скасування не є обов’язковим. Мовляв, підприємці мають поступово звикати до європейських правил ведення бізнесу.

В’ячеслав БИКОВЕЦЬ,
генеральний директор
Спілки підприємців малих, середніх
і приватизованих підприємств:

— На моє переконання, печатки — це такий собі радянський пережиток. Нині в більшості країн їх не використовують у сфері ведення бізнесу, адже спілкування між різними інституціями відбувається через електронну пошту. До того ж, хто захоче, може користуватися ними й надалі. Остерігаюся, щоб чиновники не почали по-своєму трактувати це положення закону. Скажімо, під час подачі тендерної документації на участь у державних закупівлях чи у якихось інших випадках.

Що ж до справляння реєстраційного збору, то бюджет багато від цього не втратить, оскільки надходження незначні. Зате підприємці позбудуться зайвих клопотів, не витрачатимуть часу і зекономлять певні кошти. Стосовно подачі документів в електронному вигляді та без застосування цифрового підпису, то це однозначно рух уперед до європейських форм ведення бізнесу. У більшості країн це звична практика, випробувана роками, до якої нам треба прагнути.