З першого червня пускати безкоштовно в столичне метро перестануть учасників Великої вітчизняної війни, дітей війни та ветеранів праці.

У Київському метрополітені пояснюють: з початку літа ці пільгові категорії громадян отримуватимуть адресну допомогу від держави, якої вистачить на проїзд у підземці.

Таких громадян чимало. Тільки в Києві їх проживає близько 350 тисяч. Вони ж і складають основну групу пільговиків, які досі могли їздити в метро безкоштовно. Водночас збережуть право на безкоштовний проїзд учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, курсанти вищих навчальних закладів, строковики, правоохоронці, інваліди I-II групи, школярі та інші категорії громадян.

Всього ж, як розповідають у КП «Київський метрополітен», щодня вони перевозять 1 мільйон 600 тисяч пасажирів, чверть з яких становлять саме пільговики.

А ось що робити з учасниками конфлікту на сході країни, у КП поки не знають. І заявляють про недійсність довідок, які останнім часом ті пред’являють працівникам станцій.

«Ті довідки, які показують солдати, недійсні. У нас є чітка інструкція, де написано, що право на безкоштовний проїзд мають лише учасники бойових дій і у яких є відповідне посвідчення. Ми вже звернулися в Національну гвардію та Міноборони, щоб там роз’яснили солдатам: поки вони не мають посвідчення, їх не пускатимуть у підземку за довідками. Ми комунальне підприємство, яке саме на себе заробляє гроші», — пояснює перший заступник начальника КП «Київський метрополітен» Валерій Гавриленко.

Також він вибачається за те, що іноді контролери, реагуючи на пред’явлення таких довідок, зриваються і, буває, грубіянять пасажирам. За його словами, з такими співробітниками працюють психологи. 

Ділова Україна