Ужгородський шоколатьє Валентин Штефаньо за традицією до найбільших свят готує надзвичайний солодкий витвір. Нині до Великодня він виготовив… шоколадний пам’ятник Небесній Сотні.

Для возвеличення подвигу загиблих на Майдані майстер-кондитер обрав форму писанки. Пасхальний мотив поєднав зі смутком, який відобразив і в темно-коричневих тонах, і в доборі деталей, якими оздобив традиційне яйце. Для цієї роботи він використав 30 кілограмів чорного шоколаду. Валентин розповідає, що прагнув надати писанці більш жорсткої форми, акцентувати на її символічності.

— Ідея виникла після того, як побував на головній площі столиці, що стала місцем подвигу сотень людей, — зізнався відомий шоколатьє. — Думки весь час крутилися довкола подій другої половини лютого, тож і захотілося доступними мені засобами напередодні світлого Христового Воскресіння згадати про тих, кого з нами вже немає фізично, але духовно, як на мене, вони присутні все одно. Хотілося, щоб їхні душі були з нами і разом розділили свято.

Незвичайна писанка — втілення дум про Небесну Сотню. Фото автора

«Майданна» писанка відображає внутрішній стан, настрій пана Штефаньо та його колег по кондитерському цеху. Долучилися до її створення й діти однієї зі шкіл-інтернатів, які теж внесли своє сприйняття подвигу Небесної Сотні. Тривалий час разом із ними кондитери не лише працювали, а й розмірковували на тему героїзму.

На відміну від інших виробів майстра, цей — не просякнутий позитивними емоціями, і в ньому не домінують яскраві кольори. Навпаки: виготовлена із чорного шоколаду арматура, «залізні» балки та збита бруківка навіюють сум, налаштовують на роздуми. Свічка — це символ пам’яті. Три червоні квітки нагадують про прагнення до життя.