Нещодавно Коломийщина — мала батьківщина Квітки Цісик — приймала VII літературно-музичний фестиваль її імені. І цього разу його організатори покликали гостей, виконавців у покутське село Ліски, звідки родинне коріння Цісиків і Левів (таке дівоче прізвище матері Квітки). З Циганського горба, дивовижної місцини в селі, лунали пісні, що вже занотовані в генетичному коді кожного українця. 

— Мета нашого фестивалю, а також час та місце його проведення, залишаються незмінними, — зауважує ініціатор заходу, член Національної спілки письменників України Ярослав Ясінський. — Прагнемо передусім пропагувати пісенний талант нашої уславленої землячки, її творчу спадщину. А ще — об’єднати наділену мистецькими здібностями молодь, піднести нашу культуру, продемонструвати наші таланти і нагадати, що  земля Коломийщини подарувала Україні і всьому світові багатьох людей, якими варто пишатися, про яких варто знати.

Діти завжди серцем слухають пісні свого народу. Фото Миколи МАЦЮКА

Фестиваль започатковували як літературний. Не дивно, бо українська естрадна пісня, як і народна, полонить не тільки мелодією, а й глибоким змістом слів, високою поезією куплетів і приспівів. Згодом музика все ж взяла гору. Адже Квітка Цісик, американка за народженням і українка за духом і плоттю, у своїй майстерності пісенного виконання досягла вершин світового музичного мистецтва. У 1990 році обидва її україномовні альбоми «Пісні України» та «Два кольори» номінували в США на музичну премію «Греммі».

— Слово, виражене через пісню, породжує дух, пробуджує у людей звитягу, робить нас сміливими та відважними перед викликами, які диктує нам сьогодення, — підкреслив у своєму виступі перед учасниками фестивалю голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баран.

Фестиваль імені Квітки Цісик (а він, до речі, називається «Циганський горб») вже відомий не лише на теренах Івано-Франківської області. Його відвідують літератори, композитори, виконавці з усієї України, особливо активно — з Буковини та Києва. Він задає високу ноту в мистецтві пісенного виконання, зберігає українські пісенні традиції.