ЧЕСНА ГРА

Найбільше порушень законодавства  про захист економічної конкуренції виявлено у ЖКГ та АПК

Чернівецьке обласне територіальне відділення за результатами минулого року посіло друге місце в Україні у рейтинговій оцінці Антимонопольного комітету держави. Можливо, саме тому Всеукраїнський семінар-нарада системи органів АМКУ під керівництвом голови комітету Василя Цушка пройшов у Чернівцях.

Василь Цушко поінформував про діяльність за І квартал ввіреної йому структури. Йому було що розповісти. Припинено більше півтори тисячі порушень законодавства про захист економічної конкуренції. Левова частка їх стосувалася зловживань монопольним становищем, за що накладено 108,8 млн грн штрафних санкцій. 200 випадків порушень припали на так звані картельні змови (антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання) та прояви недобросовісної конкуренції. Штрафні санкції тут становили 4 мільйони гривень та 3,2 мільйона відповідно. До речі, загальний розмір штрафів (119,6 мільйона гривень) виявився майже у 10 разів більшим за І квартал минулого року. Щоправда, цей феномен ще потребує пояснення. 

Найбільшу кількість порушень законодавства про захист економічної конкуренції виявлено на ринках житлово-комунального господарства, агропромислового та паливно-енергетичного комплексів, адміністративних послуг, охорони здоров’я. Зазначалося, що не кращим чином поводять себе органи влади та місцевого самоврядування. Співробітники Антимонопольного комітету припинили з їхнього боку 354 порушення антиконкурентних дій, що, знову ж таки, втричі більше, ніж у І кварталі попереднього року.

Позитивна щорічна динаміка спостерігається останніми роками й на Буковині. Якщо протягом І кварталу 2010 року територіальне відділення припинило 7 порушень конкуренційного законодавства, то за аналогічний період 2011 року — 52, а ще через рік — 113. За три місяці цього року таких порушень припинено 126.

На нараді обговорили також питання розвитку конкуренції на соціально важливих регіональних ринках, приміром, роздрібної торгівлі лікарськими засобами та надання ритуальних послуг. Зокрема, окреслили труднощі входу нових господарюючих суб’єктів на ринок роздрібної торгівлі лікарськими засобами, пов’язані з отриманням відповідних ліцензій і дозволів, державним регулюванням цін на ліки, високою платою за оренду приміщень тощо.

— Антимонопольний комітет виступає і домагається рівної та вільної конкуренції для всіх учасників усіх ринків незалежно від форм власності та підпорядкування. Своєю роботою ми забезпечуємо доступ суб’єктів господарювання до регіональних ринків та усуваємо штучні бар’єри при веденні бізнесу. Адже саме добросовісна конкуренція несе процвітання, — наголосив головний антимонополіст країни Василь Цушко.