Припущення одного полтавського чиновника про те, що Полтава — на третьому після Києва і Донецька місці за кількістю куплених населенням виробів із золота і дорогих авто, достовірне. До цього слід додати, що в духовній столиці України і вартість житла не набагато нижча, ніж у містах-мільйонниках. 

Попри це, кількість охочих мати власний дах над головою в місті не зменшується, а навпаки, збільшується. Значний попит на житло спостерігався тут у червні — серпні цього року.

— Активно купують і нове житло, і не дуже. Найбільший попит мають 1—2-кімнатні квартири. Тому що вони дешевші і їх легше оформити в кредит, — пояснює ріелтор Полтавського агентства нерухомості «Нова адреса» Наталія Ващук.

За її словами, заможні громадяни купують здебільшого нові будинки або дорогі елітні квартири. Такого житла раніше в Полтаві не вистачало, а нині його пропонують до продажу на ринку. Вартість квадратного метра такої нерухомості в центрі міста коливається в межах від 8 до 14 тисяч гривень, вторинного житла — від 700 до тисячі американських доларів. Спальні райони зрівнялися в ціні, й тут житлоплоща продається за ціною 700—800 доларів за квадратний метр.

Спрогнозувати подальше здорожчання чи здешевлення житла в Полтаві й містах області пані Наталія не береться, каже, що зараз це неможливо зробити. Вона висловила свою думку стосовно наслідків уведення з 1 вересня цього року безготівкової форми розрахунку на ринку нерухомості.     «Якщо ми проводитимемо тільки безготівкові розрахунки в національній валюті, то, можливо, це зупинить прив’язку до курсу долара, — вважає вона. — Бо раніше було так, що коли долар зростав, то нерухомість дешевшала, падав — дорожчала. Нині такої тенденції немає. Нерухомість у зв’язку з великим попитом на 10—15% піднялася в ціні».

Чому так відбувається, вона пояснити не може. Вірогідно, це явище тимчасове, пов’язане із введенням з 1 листопада нових правил оцінювання нерухомості під час продажу.