«Світле майбутнє», яке обіцяли і далі обіцяють активісти самопроголошеної «ДНР» мешканцям краю, поки що має вигляд похмурої і напівтемної реальності, коли люди позбавлені найнеобхіднішого — електрики, води, газу тощо. Особливо катастрофічна ситуація з електропостачанням, адже через бойові дії, що тривають у регіоні, енергетики поки що не мають можливості відновити електроенергію у 181 (!) населеному пункті Донеччини. Саме такий новий сумнівний рекорд щодо знеструмлення з початку бойових дій на сході країни зафіксували одного вересневого дня.

 «Темні» рекорди, на жаль, зафіксовано і у, так би мовити, особистому заліку. Адже, як повідомили в енергетичній компанії ДТЕК, мешканці двох тисяч будинків села Карлівка Мар’їнського району перебувають без світла більш як 100 днів! Електропостачання тут припинили ще 23 травня, і відтоді ремонтні бригади навіть не можуть оглянути пошкоджені лінії електропередач, оскільки довкола тривали безперервні бої. Понад два місяці сидять у темряві більш ніж три тисячі мешканців півдюжини хуторів у Шахтарському районі, 45 днів у схожій невеселій ситуації перебувають 600 жителів села Веселе Ясинуватського району. Так само потерпають через брак світла мешканці населених пунктів у Амвросіївському, Старобешівському і вже згадуваному Шахтарському районах. Повністю знеструмленими залишаються міста Авдіївка, Вуглегірськ, Ясинувата та інші, частково позбавлені світла мешканці Амвросіївки, Горлівки, Дебальцевого, Зугреса. До періодичних перебоїв з електропостачанням почали звикати й жителі Донецька: час від часу залишаються у темряві мешканці Куйбишевського, Київського та Кіровського районів.

 Безперечно, енергетики використовують найменшу можливість, щоб проводити ремонтно-відновлювальні роботи: в окремі дні працюють майже 400 енергетиків ДТЕК, використовуючи більш ніж сто одиниць спеціальної техніки. Завдяки зусиллям бригад ремонтників за одну добу вдалося відновити енергопостачання до майже півсотні сіл шести районів, а у Макіївці запрацювала донедавна знеструмлена насосна станція, яка забезпечує питною водою мікрорайон Черемушки. Також у Донецьку струм подали до Верхньо-Кальміуської фільтрувальної станції, від якої напряму залежить наявність води у мешканців обласного центру. Одразу ж почалося поступове наповнення наливних водогонів, і донеччани невдовзі вже отримали воду, без якої вони перебували протягом кількох діб. На жаль, досі не працює знеструмлена насосна станція першого підйому Південно-Донбаського водогону, звідки вода не надходить на Красноармійську і Великоанадольську фільтрувальні станції.