Під час атаки силовиків біля барикади поблизу Будинку профспілок Олександра Капіноса було важко поранено. 19 лютого після чотиригодинної операції земне життя Героя обірвалося. До відзначення свого 30-річчя він не дожив менше місяця. «Заплаче мати не одна, заплаче Україна, що не одного козака сира земля накрила», — полинули у вічність виспівані ним рядки. Смуток заволік серце і матері, і  України за Героями Небесної Сотні, за мужніми й героїчними синами, що поклали голови, на превеликий жаль, і продовжують гинути вже на полях боїв з російськими окупантами та терористами.

Герой Небесної Сотні Олександр Капінос на час боротьби відклав бандуру, але автори скульптури її повернули, поклавши біля ніг. Фото надане автором

Рідні розповідають, що Олександр змалечку ріс патріотом. Закінчив із золотою медаллю школу в рідному Дунаєві, вступив до Національного лісотехнічного університету у Львові, де з відзнакою отримав диплом бакалавра, а згодом і спеціаліста. У студентських лавах знайшов однодумців. Як дипломований фахівець взявся до праці у Вінниці.

Проте згодом повернувся до свого села. Став фермером, а також заглибився у громадську роботу. Відроджував українські народні традиції й культуру, зокрема організовував проведення українських вечорниць, відзначення Маланки, Івана Купала та інших свят, пов’язаних з яскравими й цікавими обрядами та звичаями. Його називали місцевим кобзарем, бо грав на бандурі, а до того ж на гітарі та баяні. А ще дуже прагнув, аби в Дунаєві був спортзал, де б сільська молодь могла зайнятися корисною справою, а не долучалася до згубних звичок, тож сам ремонтував та облаштовував його приміщення.

На Майдан торік Олександр Капінос приїхав одразу ж у листопаді. Новий рік, Різдво Христове відсвяткував на барикадах. Додому навідувався ненадовго. Навесні хотів одружитися з дівчиною, їхнє кохання спалахнуло на Майдані. 18 лютого ще вдень телефонував рідним, обіцяв, що повернеться додому. Ввечері ж дістав важке поранення, кажуть, беркутівці кинули у нього гранату. І до рідного краю Сашко вже повернувся у труні. 21 лютого в Дунаєві відбувся велелюдний похорон: то назавжди рідні, близькі, друзі, односельці й люди з різних міст і сіл прощалися з Героєм Небесної Сотні Олександром Капіносом.

Багато людей зібралося у Дунаєві й на відкриття пам’ятника майданівцю. Герой постав у бронзі на повен зріст із прапором у руках. У лівій руці він тримає щит. Поруч із фігурою Сашка автори скульптурної композиції  розмістили його бандуру.

«Олександр Капінос був справжнім патріотом, він щоденно доводив, що таке бути українцем, — зазначив на відкритті пам’ятника голова Тернопільської облдержадміністрації Олег Сиротюк. — Олександр та всі, хто цієї зими об’єднався в боротьбі за нашу землю, — справжні Герої.  Ці люди віддали життя, щоб ми мали змогу жити у власній державі. Маємо пам’ятати їхній героїчний вчинок, їхню самопожертву. На їхньому прикладі виховуватимемо дітей та внуків».

У цей же день у Дунаєві провели вечір-спогад «Герої не вмирають» та урочисто відчинили двері спортивного залу та дитячого садка, яких у рідному селі так прагнув Сашко. У перший день навчального року в школі, де навчався Олександр, пройшли урочистості з нагоди відкриття пам’ятної дошки Герою Майдану та присвоєння навчальному закладу імені Олександра Капіноса.