КОНТРОЛЬ

На виїзному засіданні колегії Мінрегіону у Вінниці дано чіткі завдання щодо нового опалювального сезону

А задав тон обговоренню віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул, який того самого дня вручив свідоцтва на право власності на квартири 24 родинам, які придбали їх за програмою «Доступне житло» у новозбудованому будинку в мікрорайоні «Академічний». Вітаючи новоселів, він зазначив, що з початку нинішнього року вже майже 1300 українських родин отримали помешкання за допомогою держави. «Загалом цього року понад 6 тисяч родин одержать квартири за підтримки держави. Ця програма — реальна можливість рухатися вперед», — зауважив Олександр Вілкул і запевнив, що й надалі триватиме реалізація соціальної ініціативи Президента — здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян.

На комунальному підприємстві «Вінницяоблводоканал» віце-прем’єр-міністр провів нараду з питань підвищення якості питної води. Модернізація підприємств, капітальний ремонт мереж — стратегічне завдання. Для цього виділяють бюджетні кошти і залучають міжнародні фінансові організації. «У цьому році уряд виділив фінансування для проведення капітального ремонту 15 насосних станцій та 110 км мереж водопостачання та водовідведення», — повідомив Олександр Вілкул. На підприємствах з постачання питної води населенню мають працювати сучасні лабораторії, які дають можливість максимально контролювати її якість, на кшталт лабораторії «Вінницяоблводоканалу», що контролює якість питної води за 60 показниками. Ще одним шляхом підвищення якості питної води у школах, дитячих садочках та лікарнях міст та районів країни є встановлення систем з її доочищення. За словами віце-прем’єр-міністра, Державною програмою активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки передбачено встановлення 1184 таких систем.

Підсумки роботи з розроблення містобудівної документації й актуалізації генеральних планів населених пунктів та розвитку житлового будівництва підбивали вже на засіданні колегії Мінрегіону, яке відбулося у приміщенні облдержадміністрації.

На сьогодні населені пункти країни актуалізували всі наявні генеральні плани. За перший квартал цього року введено в експлуатацію понад 12 тисяч об’єктів  загальною площею  3,1 мільйона квадратних метрів, що на 47,5% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Такі дані озвучив заступник міністра Дмитро Ісаєнко. «Правильні планувальні рішення територій — сприятлива основа для розвитку інвестиційної діяльності в регіонах», — наголосив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник.

На колегії розглянули також підготовку до наступного опалювального періоду. Обсяг робіт передбачено виконати дуже великий. Наприклад, капітально відремонтувати або реконструювати 647 котелень, замінити більш як 1000 одиниць котлів та близько 493  кілометрів теплових мереж тощо. Планується провести комплексну підготовку будинків до зими з видачею паспортів готовності.

Двічі на місяць облдержадміністрації звітуватимуть Мінрегіону про хід підготовки до опалювального періоду. «Перший звіт від вас повинен надійти на 1 червня. На цю дату готовність має становити не менш як 15%. Наступний звіт — 15 червня — готовність не менш як 30%. І так до 1 жовтня: тоді готовність має становити 100%», — зазначив міністр і наголосив, що Мінрегіон не тільки контролюватиме, а й допомагатиме у вирішенні проблемних питань.