Ситуація у вітчизняній економіці незабаром поліпшиться. За словами в. о. Президента, Голови Верховної Ради Олександра Турчинова, Національний банк має ресурси для збільшення золотовалютного резерву. Тож це дасть змогу повністю стабілізувати і позицію гривні. «Ми ведемо мову про перспективи поліпшення економіки, про те, що ми повинні перейти на європейські стандарти. Ми підписали Угоду про асоціацію з ЄС, і є можливість виходити на нові європейські ринки», — наголосив Олександр Турчинов.

Війна корупції

Окрім цього, Голова Верховної Ради заявив, що влада оголосила війну корупції. В інтерв’ю телепрограмі «ТСН. Тиждень» він назвав це небезпечне явище однією з головних проблем не тільки для України, а й для інших країн. Адже без подолання корупції побудувати дієву економіку неможливо.

У цьому контексті високопосадовець повідомив, що парламент тільки за два останніх місяці ухвалив антикорупційних законів більше, ніж за всю історію українського парламентаризму. Зокрема, на законодавчому рівні відкрито доступ до будь-якої інформації, пов’язаної з бюджетними коштами. Також ухвалено пакет законів на шляху до лібералізації візового режиму. Одним із головних законодавчих актів став саме закон про боротьбу з корупцією, а проект закону про створення Антикорупційного бюро нині готується до розгляду.

Також Олександр Турчинов наголосив, що Збройні сили України і силові структури готові захищати країну. За його словами, головною помилкою було обрання чотири роки тому президентом Віктора Януковича. «За його період керування країною фактично повністю знищено армію, деформовано і змінено за призначенням силові структури, які замість того, щоб займатися безпекою громадян, захистом їхніх інтересів, захищали інтереси кланів і правлячої верхівки, — наголосив в. о. глави держави. — У таких умовах, за відсутності армії, при повністю деморалізованих силових структурах ми розпочинали протистояти військовій агресії Російської Федерації».

Нині наша країна вже має армію, яка готова виконувати бойові завдання. «Є бойовий кістяк, є Збройні сили, є можливість захищати нашу країну», — передає слова Олександра Турчинова прес-служба Президента. Проте реформування силових відомств у Донецькій і Луганській областях відбувається доволі повільно. Там, на думку високопосадовця, необхідно практично повністю відновлювати ці структури. Тому зараз Міністерство внутрішніх справ підбирає кадри, які готові виконувати завдання із захисту Батьківщини у дуже складних умовах.

За шантаж слід платити

«Росія звикла займатися шантажем, і газовий шантаж — улюблений формат тиску не тільки на Україну, а й на інші країни. Прийшов час поставити крапку цьому шантажу», — продовжив Голова ВР.

Україна вже звернулася до міжнародного арбітражу з метою припинити формат, «коли Росія в односторонньому порядку постійно переглядає ціни у напрямку їх збільшення». Агресія Росії та окупація нею Криму завдала українській економіці збитків на понад 100 мільярдів доларів. Щодо цього питання Міністерство юстиції готує позов до Росії на понад трильйон гривень.

При цьому він нагадав, що, за міжнародними правилами, коли справу розглядають у міжнародному арбітражі, одна сторона не може в односторонньому порядку припиняти контракт, який оскаржується.

«Уряд отримав завдання докласти всіх зусиль, аби не допустити загрози енергетичної кризи у разі зменшення поставок газу. Йдеться про альтернативні джерела, про контракти на Заході — тобто реверсне використання ГТС, — розповів Олександр Турчинов. — Переконаний, що Україна не залишиться сам на сам із Росією. Коли наші стратегічні партнери синхронно діятимуть разом із нами, ми змусимо Російську Федерацію рахуватися з позицією цивілізованих країн».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»