Марина СУПРУН
для «Урядового кур’єра»

Автори законопроекту «Про заходи забезпечення конституційних гарантій громадян на судовий захист в Україні» ініціюють створення тимчасової спеціальної комісії, до якої могли б звертатися громадяни у разі порушення їхніх прав судовими та правоохоронними органами. Представники громадськості, котрі разом із народними депутатами ініціювали створення такої комісії, запевняють, що вона допоможе повернути додому багатьох із тих, хто потрапив за грати лише тому, що своєчасно не знайшов грошей на хабар.

Комісія обіцяє дотримання всіх прав засуджених. Фото УНІАН

Перевірено власною долею

Презентуючи цей законопроект, представники громадської організації «Комісія захисту незаконно звинувачених», які активно виступають на підтримку цього документа та є його співавторами, зазначили, що у разі його прийняття буде визначено чіткий механізм проведення повного аудиту й люстрації судової та правоохоронної систем.

Цікаво, що одним з ініціаторів створення такої комісії став Дмитро Павліченко, який був засуджений до довічного ув’язнення за обвинуваченням у вбивстві судді. А його старший син Сергій, якому також інкримінували цей злочин, отримав 13 років позбавлення волі. І хоч обвинувачені неодноразово намагалися довести, що докази у їхній справі сфальшовано, їх нібито ніхто не чув. Лише після трагічних подій на Майдані, 24 лютого, Верховна Рада ухвалила постанову про звільнення політв’язнів, згідно з якою Дмитра та Сергія Павліченків звільнили.

Сам Дмитро впевнений у незаконності дій прокуратури щодо його справи. Він розповів про те, що ідея про створення комісії народилася практично одразу після його звільнення з в’язниці: багато людей з різних міст України почали звертатися за допомогою саме до нього. Порадившись із громадськими активістами, дійшов висновку про необхідність прийняття закону про незалежну комісію, до якої змогла б звернутися кожна людина щодо перегляду своєї справи.

«У нас зізнаються усі. Якщо ти не зізнаєшся, тебе або вб’ють, або покалічать. На сьогодні правоохоронна і судова системи побудовані так, що там не хочуть розглядати справу по суті. Вони просто заробляють гроші. Якщо ти хочеш, щоб тебе звільнили, — принось відро грошей. Не приніс — будеш сидіти», — переконаний Дмитро Павліченко.

А судді хто?

З метою виправдання незаконно обвинувачених Павліченко виступив з ініціативою створення спеціальної комісії, яка матиме повноваження витребувати ту чи ту кримінальну справу й перевірити забезпечення прав людини під час слідчих дій та утримання громадянина під вартою, зокрема чи був наданий адвокат, перекладач тощо.

Компетенція цієї комісії — проводити перевірку і визначати, чи було під час слідства або судового процесу у кримінальній справі порушено процесуальні норми. Наприклад, судове рішення було винесено на підставі показань потерпілого, свідка, які ∂рунтуються на здогадках, припущеннях, чутках, а також свідченнях свідка, який не може вказати джерело своєї поінформованості. Якщо буде виявлено, що слідство або судовий процес проводили з порушеннями Конституції та чинного процесуального законодавства, було порушено права людини, комісія винесе рішення, завдяки якому людина, чиї права порушено, отримає право на повторний судовий розгляд своєї справи.

Ще один представник громадської організації, Юлія Василенко, розповіла, що комісія повинна складатися з 15 членів. Верховний Суд України призначає до Тимчасової спеціальної комісії 5 членів, які повинні бути суддями у відставці, котрі протягом останніх п’яти років перебування на посаді судді.

Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики та Верховна Рада України призначають до комісії по 5 членів із представників громадськості, які є громадянами України та мають вищу юридичну освіту.

Комісія прийматиме рішення шляхом голосування більшістю від присутніх на засіданні.

Упродовж 2 місяців з дня отримання рішення заявник матиме право звернутися до суду для перегляду справ за нововиявленими обставинами.

Громадські активісти загострили увагу на заходах, які вживатимуть для запобігання корумпованості новоствореного органу. І передусім для прозорості перед суспільством. Рішення публікуватимуть, тому кожен громадянин зможе дати свою оцінку ефективності проекту.